A környezettudatosság egyre több iparágban kap egyre hangsúlyosabb szerepet. Benesch Antal főborásszal azt mutatta be, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni.

A Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakának elvégzése után Új-Zélandon töltöttem hónapokat, hogy megismerjem az ottani szőlészeti, borkészítési folyamatokat. Jó volt látni már akkor, mennyire modern módon közelítenek ehhez a területhez. Így nem meglepő, hogy Új-Zéland élen jár a környezettudatos és fenntartható borkészítés, szőlőművelés terén is. Az ágazat 2022-es fenntarthatósági jelentésében lévő adatok szerint az új-zélandi szőlő- és borágazat 96%-a minősítetten fenntartható termelést folytat, és a borászatok 10%-a rendelkezik biotanúsítvánnyal. Az új-zélandi borágazat célja, hogy 2050-re széndioxid-semlegessé tegye tevékenységét – írja Benesch Antal főborász, a Veszprémi Érseki Pincészet sajtóközleményében.

Veszprémi Érseki Pincészet

Veszprémi Érseki Pincészet – Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

A szakember szerint számos lehetőség nyílik egy hazai gazdaság, pincészet esetében is a környezettudatos szemlélet beépítésére a mindennapokban.

Igyekszünk odafigyelni a talaj igényeire, minőségére. Például kevesebb talajba felszívódó szert használunk, és nem alkalmazunk gyomirtót sem. Ezen felül esővízgyűjtő helyeket alakítottunk ki, hogy a permetezés során is egyre kevesebb csapvizet használjunk, ehelyett esővizet tudjunk igénybe venni – mondta a főborász.

Az Érseki Pincészetnél mintegy 750 éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. A borászat két szőlőbirtokán – Mindszentkállán és Felsőörsön – az élővilág megóvása is fontos szerepet játszik – áll a közleményben.

Szőlő

Szőlő – Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

Madárodúkat és méhkaptárokat helyeztünk ki annak érdekében, hogy növeljük a biodiverzitás védelmét – teszi hozzá a Benesch Antal. Kitért arra is, hogy a csomagolás, palackozás során is igyekeznek környezettudatossági szempontokat alkalmazni.

Borainkon újrahasznosított alumínium csavarzárat használunk a parafa dugó helyett, ezzel is védve a környezetet. A palackjaink könnyített üvegből készülnek a szállítási teher csökkentése végett, illetve a szénlábnyom csökkentése érdekében. Továbbá célunk, hogy a borcímkék és a borok csomagolása (kartonok) esetében átálljunk újrahasznosított papír használatára" – egészítette ki a szakember.

Indexkép: Veszprémi Érseki Pincészet