Korábban, éveken keresztül sikerrel értékesítették a kínai fokhagymát az európai piacokon. Viszont tavaly – főleg a szállítási költségek nagyarányú növekedése miatt – árban már nem tudta felvenni a versenyt a máshol termesztett fokhagymákkal – írja a freshplaza.com portál.

Tavaly igen jó lett a fokhagymatermés Kínában

Tavaly igen jó lett a fokhagymatermés Kínában – Fotó: Pxfuel

A Jining Fenduni Foodstuff Co. fogkhagymát exportáló cég vezetője azonban elmondta, hogy az új évtől kezdve a kínai értékesítési kilátások lényegesen javultak. A tavalyi bőséges termésből feltöltötték a kínai raktárakat jó minőségű fokhagymával, valamint a szállítók az áraikat is az előző évinél jóval alacsonyabb, tonnánként 800-900 euró körüli szintre vitték le.


A szállítási költségek enyhüléséhez jelentősen hozzájárult, hogy sikerült kiküszöbölni a szállítási láncban a koronavírus járvány nyomán tavaly fellépő akadályokat. A vállalat vezetője arról is beszámolt, hogy mindezek hatására az európai megrendelés-állomány – több új partner jelentkezésével – máris növekedésnek indult, és várhatóan tovább növekszik, bár részfuvart még mindig nehéz rendelni.

Indexkép: Pxfuel