A nyilvántartásba vett dísznövény szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók, valamint az engedélyes zöldségpalánta szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók tevékenységüket egységesen január 15-ig kötelesek önállóan bejelenteni a NÉBIH-hez. - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján olvasható tájékoztatóban.

palánt

Egységesen január 15-ig kötelesek önállóan bejelenteni a NÉBIH-hez a tevékenységet — fotó: pixabay.com

Engedélykérelmet kell benyújtani a tevékenység végzéséhez

A jogszabály módosítás miatt fontos tudni, hogy a dughagyma és fokhagyma szaporítóanyagok szerződéses termeltetésére nincs lehetőség a továbbiakban sem, kizárólag engedéllyel lehet eladás céljára termeszteni.

Azoknak a szaporítóanyag-előállítónak, akik dughagymát vagy fokhagyma szaporítóanyagot forgalomba hozatal céljából eddig szerződéses termeltetésben állítottak elő, tevékenységük végzéséhez engedélykérelmet kell benyújtaniuk a tevékenység helye szerinti, növénytermesztési hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalhoz.


A NÉBIH nem küld űrlapokat a kötelezettség teljesítéséhez

A szerződéses dísznövény szaporítóanyag-termesztés bejelentését a tevékenység megkezdése előtt kell megküldeni a dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozataláról szóló 45/2008. (IV. 11.) FVM rendeletben is rögzítettek szerint.

A korábbi gyakorlatoktól eltérően a NÉBIH nem küld űrlapokat a kötelezettség teljesítéséhez, azokat online, letölthető formában tette közzé internetes felületén az önálló bejelentés megtételéhez.

A szükséges űrlapok az alábbi linkre kattintva érhetők el:

https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok#Disznoveny_es_Zoldsegpalanta.

palánta

A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak az elektronikus ügyintézést kell választaniuk — fotó: pixabay.com

Elektronikus ügyintézés a cégeknek, egyéni vállalkozóknak

A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak az elektronikus ügyintézést kell választaniuk, melyhez a kitöltött és aláírt űrlapokat be kell szkennelni vagy le kell fényképezni, lementeni, azután a https://epapir.gov.hu/ felületen az űrlapok becsatolásával meg kell küldeni.

Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a NÉBIH részére (cím: Nébih, 1525 Budapest, Pf.: 30. - MGEI KSZFO) a megadott határidőig.

A kötelezettség vonatkozásában felmerült kérdés esetén közvetlenül a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságához fordulhatnak az mgei@nebih.gov.hu email címen.