Kovács eredetileg a világításnál keletkező hulladékhő problémáját akarta megoldani, amely ellehetetleníti a LED-ek alkalmazását magas hőmérsékletű környezetben – írja a hortidaily.com angol hírportál.

A legnagyobb problémát az okozta, hogy a keletkező hő elvezetése csak magas többletköltséggel járó, folyékony közeg és egy csővezeték (hűtőszerkezet) beiktatásával látszott megvalósíthatónak. Négyéves kutatás eredményeként azonban Kovács egy viszonylag egyszerű megoldást talált, amely forradalmi változást idézhet elő a hajtatóházak működtetésében, ahol a megvilágítás költsége kulcsfontosságú.

üvegház

A megvilágítás költsége kulcsfontosságú – fotó: Shutterstock

Egy olyan multifunkcionális szerkezetet konstruált és iktatott be, amely

begyűjti a LED-világításnál keletkező hőt, és azt a beltéri fűtés erősítésére vagy pedig vízmelegítésre hasznosítja.

Ez az újítás tehát – amelyből a feltaláló doktori disszertációt írt a Szlovák Műszaki egyetemen – felhasználhatóvá teszi az eddig hasznosítatlan hulladékhőt, és ennek révén a hagyományosnál jóval olcsóbb LED-világítás bármilyen környezetben alkalmazhatóvá válik.

Mivel a szlovák kormány anyagilag nem támogatja az új felfedezést, Kovács Zoltán létrehozta a Mesled Energy Kft.-t, amelynek célja az eljárás tökéletesítése az egyelőre csak kísérletileg működő szerkezet gyártására.

Talán célszerű lenne, ha a magyar hajtatóházak kapcsolatba lépnének a feltalálóval, és tárgyalnának az újítás hazai alkalmazási lehetőségéről.