Az Ázsiából származó shiitake gomba a világban második legnagyobb mennyiségben termesztett gombafaj – olvashatjuk a freshplaza.com portálon. Ennek alapját a termék elismert és bizonyított gyógyászati (többek között a vérkeringési zavarokat enyhítő) hatása, illetve és kiemelkedően magas tápértéke képezi, ezért a termesztése világszerte gyors ütemben terjed.

Európában az egyik legnagyobb mennyiséget Spanyolországban állítják elő, amelyből a Shiitake Rioja SL vállalat évente több mint 200 tonnás kibocsátással részesedik.

A barcelonai olimpia után kezdődött termelés elején a táptalajt és a szaporító anyagot az USA-ból kellett beszerezni, a termés pedig heti 40 kg volt, amely mára 5 000 kg-ra nőtt.

A shiitake termesztése nem olcsó, mégis jövedelmező

A shiitake termesztése nem olcsó, mégis jövedelmező – Fotó: Shutterstock

Korábban a spanyolok Kínából is importáltak shiitake gombát, miután azonban a hatóságok magas formaldehid tartalmú mintákat észleltek a szállítmányokban, a tartósítószeres behozatalt betiltották, most már az összes importált shiitake kizárólag szárítva érkezhet.

A gomba vásárlói többnyire az ismert (jelentős részben külföldi) első osztályú éttermek közül kerülnek ki.

A shiitake előállítása nem olcsó, mivel nagyon oda kell figyelni a technológia precíz betartására. Tekintettel azonban arra, hogy a biotermesztett shiitake gombáért a spanyol termesztő az egyéb gombák átlagárának a kétszeresét (8-10 euró/kg) is megkaphatja, a termesztő garantált jövedelmet és jó nyereséget biztosít.