A gomba, ha mérgező

Az emberek az ősidők óta fogyasztják a különféle gombákat. A gasztronómia fejlődésével pedig egyre több és több felhasználási módját ismerhetjük meg. Azonban a gombák között vannak mérgezőek is, és sajnos nem onnan lehet felismerni őket, hogy mérgesen földhöz csapkodják a kalapjukat. Ezért nagyon fontos, hogy igazolt forrásból vásárolj, ha pedig a gombaszedés mellett döntesz, minden esetben vizsgáltasd be fogyasztás előtt a zsákmányt gombaszakértővel! Nem elég, ha rákeresel a neten, mert sokszor csak nagyon apró különbségek vannak az ehető és a halált okozó, mérgező gombák között! Sok gomba már a bőrrel történő érintkezés során is mérgező lehet, így a legjobb, ha kesztyűs kézzel bánsz vele szedés közben. A gombákra vonatkozóan pedig nem lehet elégszer ismételni, hogy csakis friss gombából főzz, és azonnal fogyaszd is el, mert már pár nap tárolás után is ételmérgezést okozhat.

A gomba, ha számunkra kedves

Miután megismertettünk a gomba mérges oldalával, vegyük sorra a kedves tulajdonságait.

  • A legfrissebb táplálkozási tanácsok szerint hetente legalább 25 dkg gombát érdemes fogyasztanunk.
  • A legelterjedtebb gombafajták a csiperke, a rókagomba, a laska, a vargánya, de újabban az egzotikus shiitake gomba is nagy népszerűségnek örvend.

A laskagomba az osztrigához hasonlít. Fotó: 123rf.com

A laskagomba az osztrigához hasonlít. Fotó: 123rf.com

  • A csiperkék közül a leggyakoribb a mezei, a kerti és az erdőszéli csiperke. Fiatal korában selymes, fehér kalapot visel, mely ahogy korosodik, úgy válik egyre laposabbá és sárgábbá. Átmérője a 12 cm-t is elérheti. Tönkjén csinos gallért visel, illata pedig igazán vonzó. Olyan, mint egy elegáns hölgy. Az esők után tömegesen jelenik meg a kertekben, mert nagyon kedveli a párás, nedves időt. Nyersen is fogyasztható saláták alapanyagaként, de számtalan formában készíthető el még ezen kívül. Kirántva is finom, húsok töltelékeként is nagyon ízletes, de a reggeli rántottát is igazán csodálatossá képes tenni. Nem véletlenül nevezik champignonnak is, mert igazi bajnok a gombák között. 10 dkg csiperke átlagosan 6 gramm fehérjét tartalmaz. Szuperélelmiszer, mely kitüntető megnevezést csakis olyan élelmiszerek kaphatják meg, amelyek kiemelten hasznosak a számunkra. Kísérletek bizonyítják, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, a benne lévő antioxidánsok pedig segítik a daganatos megbetegedések leküzdését. Az L-ergothionein nevű rendkívül erős antioxidánsból tizenkétszer annyit tartalmaz, mint például a búzacsíra.
  • A sárga rókagomba ezekben a hetekben nagy számban fellelhető. Tölcsér alakú, kalapszerű felső része fodros szélekkel rendelkezik, ettől válik igazán egyedivé a megjelenése. Az ínyencek nagy kedvence csodálatos íze és illata miatt. Erre már a 15. században is felfigyeltek, és a nemesi réteg előszeretettel fogyasztotta. A többi ehető gombához hasonlóan magas a víz- és fehérjetartalma. Rendkívül gazdag káliumban, de C-vitamin tartalma is nagyon magas. Emellett a D-vitamin egyik természetes forrása. Mélyhűteni is lehet, de szárítva is kitűnő. Sajnos rendkívül érzékeny a levegő kémiai összetételének megváltozására, így egyre kevesebb terem belőle.
  • A laskagomba igazi fatörzsön termő csoda. A legtovább szedhető gombafajta, de újabban már sokan belefogtak a termesztésébe is. Rendkívül gyorsan nő, így akár naponta többször is szükséges lehet a szedése. Legszívesebben a fűzfákat és a bükkfákat választja, de akár elszáradt rönkökön is képes megélni.  Kalapja húsos, az alakja pedig egy eltévedt, véletlenül fára nőtt kagylóra emlékeztet. A latin neve oldalra növő osztriga. Amíg a húsa fehér, addig puha és rugalmas, de az idősebb laskagombák fogyasztása már nem annyira élvezetes, hiszen húsuk rágóssá válik. Édes íze nagyon kellemessé teszi a belőle készített ételeket. A kínai orvoslásban az erek regenerálására használják. Könnyebben emészthető és több aminosav van benne, mint a csiperkében. Aktiválja az immunrendszert is, úgyhogy kétség nem fér hozzá, miért is kell minél többet fogyasztanunk belőle.

A vargánya az erdei gombák királya. Fotó: 123rf.com

A vargánya az erdei gombák királya. Fotó: 123rf.com

  • A vargánya az erdei gombák királyaként is ismert gombafajta.Leginkább a savanyú talajú erdőket kedveli, így bükkösökben és tölgyesekben találkozhatunk vele leggyakrabban. Nagyon gyorsan tud növekedni, így egy nap alatt akár 2 cm-t is nőhet a magassága. Kalapja is igen tekintélyes, hiszen akár 20 cm is lehet az átmérője. Fiatalon gömb alakú, de ahogy idősödik, úgy terül ki egyre inkább a kalapja. Íze megőrzi az erdők minden zamatát. Sokak szerint frissen is kitűnő, de szárítva mélyülnek el igazán az aromái. A szárított vargányából éppen ezért már egy egészen kis mennyiség is különlegessé tudja varázsolni a vele fűszerezett ételek ízét. Kitűnő pöröltek, levesek készíthetők belőle. A benne található kitin miatt nehezen emészthető, így a fogyasztásában, mint egyébként mindenben, fontos a mértékletesség.
  • A shiitake gomba a keleti konyhaművészettel vált egyre ismertebbé és népszerűbbé. A neve a japán "shii", vagyis gesztenye, és a "take", vagyis gomba szóból származik. Ez legfontosabb élőhelyére utal, de a shiitake gomba nem csupán a gesztenyefán terem meg. Kedveli a bükköt, a tölgyet, sőt, még a szederfákon is szívesen él. Rendkívül gazdag tápanyagokban, és az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő. Tumorgátló hatása is van, és enyhíti a vérkeringési zavarokat. Japánban és Kínában már 2000 éve termesztik, de népszerűsége miatt már az egész világon elérhető.
  • A nagy őzlábgomba az erdők és erdőszélek lakója. A nyári hónapokban találkozhatunk vele leginkább. Csak a kalapja fogyasztható, mert tönkje nagyon kemény. Rántott gombaként, de gombapörköltként is kitűnő. Nagyon feltűnő, leginkább egy kinyitott esernyőre emlékeztető gomba. Angliában éppen ezért napernyőgombának hívják. Eltolható gyűrűje teszi igazán egyedivé. A vadon termő gombák esetében nála is ajánlott a begyűjtést követően azonnal felhasználni.