A termesztett növényeinket fertőző gombabetegségek nagy része a talajban telel át és innen indulnak a fertőzések. Ha a talajban csökkenteni tudjuk az áttelelő képletek számát, úgy az ezekből induló fertőzések erőssége is csökkenthető. A talajban áttelelő gombabetegségeket kémiai módszerrel nem tudjuk gyéríteni, ellenük különböző mikroorganizmusokat használhatunk.

Azon növények esetében (napraforgó, őszi káposztarepce, szója), ahol a szklerotínia fertőzések felléphetnek, 5 éves vetésforgót kellene tartani, mert a szklerotínia gomba szaporítóképletei nagyon sokáig életképesek maradhatnak a talajban és fertőzhetik ezeket a növényket. Sajnos a mai gazdasági helyzetben általában ezt az 5 éves periódust nem tudják tartani a termelők, így főleg napraforgó esetében a szártő szklerotínia fertőzések nagy kárt okoznak.

Sclerotínia a napraforgószáron

Napraforgó szklerotíniás fertőzése – fotó: Hechta Kft.

Az éghajlat melegedésével egy új gombafertőzés jelent meg nagy tömegben, az utóbbi években a napraforgó kultúrákban. A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) nagyon sok szántóföldi növényen károsít, de tömeges megjelenése az utóbbi száraz években a napraforgón volt jól látható. A tünetek a virágzás előtt nem jelennek meg. A virágzás második felében a növény fokozatosan elhervad, és ezt követően a már hervadt növények gyors kényszerérésbe mennek át. Napraforgóban, a fertőzött foltok úgy néznek ki, mintha desszikálták volna ezeket a táblarészeket. Ezt a termelők gyakran összetévesztik az aszály miatti kiszáradással. Ha a fertőzött növényeknél a szár alapi részeit szétszedjük, a szár belsejében apró mikroszkleróciumokat találunk. A termésveszteség jól látható.

A hamuszürke szárkorhadás csak száraz, aszályos körülmények között fertőz, ha ebben az időben az időjárás csapadékos, a szklerotínia fogja fertőzni a napraforgót.

A Trichoderma gombafaj kiemelt hatékonysággal versenyez a tápanyagokért más, a növényekre káros gombafajokkal a talajban. Ez a gombafaj különböző típusú gombaellenes vegyületeket termel (pl. gliotoxin, gliovirin, peptaibolok, 6-pentil-piron, viridin, alkoholok, ketonok), melyek gátolják, vagy elpusztítják a növénykórokozó gombákat.

A Trichoderma gombafaj képes más gombák fonalait felismerni, azokra rátekeredni, a megtámadott gomba sejtfalát feloldani, majd a célgomba fonalainak belsejébe hatolva annak beltartalmát tápanyagként hasznosítani. A Trichoderma gombafaj kiválóan használható a szklerotínia, makrofómina, alternária, fitoftóra fajok talajból történő fertőzésének csökkentésére többek között napraforgó, repce és szója kultúrákban. A Tigra® a Trichoderma asperellum gombafaj magas spórakoncentrációját tartalmazó szilárd készítmény, különleges formulációban. A kristálycukorra felvitt Trichoderma telepek közvetlenül és gyorsan kapják meg azt a kezdeti szénhidrát tápanyag mennyiséget, amely a gombafaj talajban történő gyors felszaporodásához vezet.


A Tigra® kijuttatható a vetés előtti talajelőkészítéskor a talajra permetezve. Sekély (5-10 cm mély) bedolgozás, a kijuttatás utáni eső vagy öntözés segíti a készítmények bejutását az aktív gyökérrendszerhez. A készítmény kijuttatható a kikelt növény korai fejlettségi stádiumában is. A permetezés időzítése nem elsődleges szempont, mivel nincs sürgős bedolgozási kényszer, néhány hétig a spórák túlélnek a talajon vagy a növények felületén, de a hatáskifejtéshez bemosó csapadék szükséges. A Tigra® gombaölő szerekkel nem keverhető. A Tigra® az Amalgerol®-al együtt Packban is megvásárolható. A Tigra® mikrobiológiai készítmény felhasználása az Agrár-ökológia Programban 2 pontot jelent, az Amalgerol® pedig növénykondicionáló készítmény, melynek felhasználása az Agrár-ökológia Programban 1 pontot ér.

Elérhetőségeink

Weblap: www.hechta.hu

Területi szaktanácsadók:

  • Kruczler Veronika – Vas, Zala, Somogy vármegyék Tel.: 06 20 349 9266,
  • Mocskonyi Róbert – Győr-Sopron-Moson, Veszprém, Komárom-Esztergom vármegyék Tel.: 06 20 515 5222,
  • Szegedi Márton Béla – Fejér, Pest, Nógrád vármegyék Tel.: 06 20 515 1154,
  • Gyöngyösi Zsolt – Tolna, Baranya, Bács-Kiskun vármegyék Tel.: 06 30 239 1911,
  • Tamasi József Zsolt – Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád vármegyék Tel.: 06 20 281 4099,
  • Hacskó Gergő – Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék Tel.:06 20 512 5355,
  • Tóth Balázs – Hajdú-Bihar, Békés vármegyék Tel.: 06 20 425 0842

hechta