Görögországban a dinnyetermő terület csaknem minden főbb körzetben csökkent, a hűvösebb időjárás miatt pedig a szokásosnál később kezdődött a szezon - írja a fruitveb.hu

görögdinnye

Görörgországban később kezdődött a szezon – fotó: pixabay.com

Csökkent a dinnye termőterülete Görögország minden főbb termesztőkörzetében

Görögország minden főbb termesztőkörzetében csökkent a dinnye termőterülete, aminek számos oka van: a megnövekedett inputanyagárak, a kifejezetten kedvezőtlen tavalyi értékesítési eredmények mellett még közrejátszott az egyre dráguló, nehezen elérhető munkaerő is.

A gazdák jelentős része Thesszália régióban fel is hagyott a dinnye termesztésével és más, a nemzetközi piacokon jobban fizető kultúrákra, például gyapot termesztésére tértek át. A területcsökkenés mértéke országos szinten 20-30%-os.

A mezőgazdasági területeket vendéglátó egységekké és szálláshelyekké alakítják át

A korai görögdinnye hozamok Cipruson Paralimni és Protarasz környékén lényegesen elmaradtak a szokásostól, pedig a hamarosan kezdődő turistaszezon miatt a kereskedők beszállítókat keresnek. Cipruson megfigyelhető, hogy a sziget azon területein, ahol a turizmus gyors fejlődése tapasztalható, a görögdinnye termesztése csökkent, mert a mezőgazdasági területeket vendéglátó egységekké és szálláshelyekké alakítják át. A munkaerőhiány is nagy problémát okoz, ami miatt több termelő is úgy döntött, hogy csökkenti a területét.

Görögországban olyan szintű a munkaerőhiány az agráriumban, hogy a Minisztérium az országban illegálisan, vízum nélkül tartózkodó személyeknek külön engedélyezte, hogy mezőgazdasági munkára jelentkezhessenek be, és majd csak később szerezzék meg a szükséges iratokat.

görögdinnye

Lassan erősödik a görög fogyasztók körében a kisebb méretű görögdinnyék iránti kereslet – fotó: pixabay.com

Megváltoztak a termesztett fajták is

A Varela görögdinnye hektárszámának további csökkenését regisztrálták az idén, így ez a fajta a becslések szerint a termelésnek már csak nagyjából 15%-át teszi ki. A görög Varela pozícióit a legjobban fizető piacokon - Angliában és Hollandiában - napjainkra a Marokkóban termesztett fajták foglalták el, míg a görögök inkább a gömbölyű fajták felé fordultak, mert ezeket Közép-Európában és a Balkánon könnyebb eladni.

A görög termesztésben még mindig alacsony a magnélküli fajták részaránya

Lassan erősödik a görög fogyasztók körében a kisebb méretű görögdinnyék iránti kereslet. A szaporítóanyagot forgalmazó cégek előrejelzései szerint pár éven belül már csak szűk kisebbséget képez majd 12-15 kilogrammos görögdinnye a szupermarketek polcain, a helyüket az 5-7 és 7-12 kilogrammos kategóriák foglalják majd el. A görög termesztésben még mindig alacsony a magnélküli fajták részaránya, de ezeknek is van jövőjük, mivel a kényelmi termékek előretörése feltartóztathatatlan.

Görögországban a dinnye (elsősorban a görögdinnye) lényeges kiegészítője a vendéglátóhelyek kínálatának. A nyári turistaszezonban általában ingyen, étkezés után szervírozzák. Gyakran salátákban is használják: ilyenkor a dinnyeszeletkék mellé minimális mennyiségű olívaolajat, fetát és citromot helyeznek.

görögdinnye saláta

Görögországban a görögdinnye lényeges kiegészítője a vendéglátóhelyek kínálatának – fotó: pixabay.com

Már érik a szabadföldi termés

A Nyugat-Görögországi régióban található Ilia (Elis) tartományban (az egyik fő termesztőkörzetben), a termelők egy jelentős része a korai dinnyére specializálódott, de az idén a hajtatott görögdinnye keresletének alakulása és az árak is elmaradtak a várakozásaiktól.  Itt az első görögdinnyéket az üvegházakban április 20-a körül kezdték szedni, és május harmadik hetéig 3-5 tonna volt hektáronként az üvegházak termőképessége. A szabadföldi termés betakarítása alacsony terméshozam mellett május negyedik hetében kezdődött.

Az üvegházi termelést a gömbölyű fajtákkal végezték, de a szabadföldi betakarítás kezdetével piacra kerültek a hosszúkás fajták is.

Az Ilia és Trikala tartományoktól származó szabadföldi dinnye a piacokat június közepétől kezdi elárasztani, ettől kezdve alacsonyabb árakra számítanak a kereskedők is.

Az idei évben Iliában is kevesebb dinnyét termesztenek - mind az üvegházi, mind a szabadföldi termesztésben  -  a helyi termelők szerint összesen 15-20%-kal csökkent a terület a tavalyi évhez képest. Valószínűleg a magas termesztési költségek miatt fogták vissza a termelők a dinnyének szánt területek nagyságát. Viszont továbbra is változatlanul kitartottak a fajtapreferenciájuk mellett, a Galia megőrizte domináns szerepét.

görögdinnye

Az üvegházi termelést a gömbölyű fajtákkal végezték, de a szabadföldi betakarítás kezdetével piacra kerültek a hosszúkás fajták is – fotó: pixabay.com

Egyenlőre gyenge a külpiaci kereslet

A fenti régiókból származó dinnye eddigi kereskedelmét a kereskedők eddig "nagyon lanyhának" érzik. A termelői árakban elég nagy különbségek vannak. Május utolsó hetében:

  • a messiniai termelők a hajtatott dinnyét még 0,60-0,80 euró/kg közötti sávban tudták eladni
  • Krétán az árak 0,50-0,70 euró/kg között mozogtak
  • Trikalában a kis mennyiségű hajtatott termék ára meghaladta az egy eurót

A görög piacon két ellentétes hatás viaskodik most egymással: egyrészt a június közepén érkező nagy tömegű szabadföldi áru lefelé nyomná az árakat, másrészt az eleve kisebb termésmennyiség, és a koronavírusos évek után meginduló turistaáradat miatti keresletnövekedés az idén jó termelői árakat eredményezhet .