Szabadkai Imre csongrádi növényvédelmi szaktanácsadó tapasztalatai szerint a termelők nehezen tudnak megbirkózni a kialakult helyzettel.

– Elsősorban a kontakt gombaölő szerek repertoárjának szűkülése okoz gondot, mert olcsóbbak és a vegetációs szezon kezdetén nyugodtan használhatók, így hozzájárulhatnak a termelés költséghatékonyságához – szögezte le elöljáróban Szabadkai Imre. Mivel a választási lehetőség nem túl nagy, fel van adva a lecke a gazdáknak. Annál is inkább, mert korlátozott számban, csupán kétszer-háromszor használhatók ezek a készítmények, ha ezeket a lehetőségeket kimerítettük, jönnek a felszívódó szerek. Ezeknél még nincs akkora baj a hatóanyagkivonások miatt, de ezek sajnos drágábbak, ami jelentősen megnöveli a termelés költségeit. Ez egy ilyen csapadékos évben, mint az idei, igen nagy pénzügyi terhet jelent.

szőlőpermetezés

Mindenkinek gondot okoznak a hatóanyag-kivonások, nagynak nagyot, kicsinek még nagyobbat – fotó: pixabay

Az alföldi szőlők piaci helyzete most nagyon rossz, szinte nem lehet eladni a termést, szóval ahol nem képződik bevétel, ott végzetes helyzet alakulhat ki. Ami a felvásárlási árakat illeti, 2013-14-ben többet adtak a termésért mint most, azóta pedig az inputárak rendesen elszaladtak. A másik probléma növényvédő szer oldalról, hogy a réztartalmú szerek átsorolása az I-es, azaz fehér könyvhöz kötött kategóriába is gondot okoz, inkább a kisebb termelőknél. Hogy ez mi módon oldódik meg, fogalmam sincs...

Ennek az egésznek az lesz a vége, hogy megnő a szabálytalan felhasználás mértéke. Rovarölő szerek tekintetében nincs még vészhelyzet, függetlenül attól, hogy ezeknél is nagyon beszűkültek a lehetőségek, azért itt még maradt választási lehetőség, illetve olyan készítmény, ami hatékonyságban és árban is megfelelő. Továbbá rovarölő szerrel nem kell a szezonban hatszor, hétszer permetezni, így ezeknek a lehetőségeknek a szűkülése nem okoz olyan nagy problémát, mint a gombaölőké.

Szabadkai Imre ejtett pár szót a glifozát ügyéről is, mint mondta: még nem tudni, év végével megszűnik-e a forgalmazása, vagy sem; szerinte marad, hiszen nincs helyette más. Vannak ugyan csak a talajfelszín feletti zöld növényi részeket perzselő készítmények, ám azokkal egy szezonban 5-6 alkalommal is kell dolgozni – de hol marad akkor a környezetvédelem kérdése, amire oly sokszor hivatkoznak az Európai Unió részéről?

Az ásotthalmi Tóth Pincészet tulajdonosa, Tóth Tamás érdeklődésünkre elmondta: a kivont szerek helyett eddig mindig volt alternatíva, viszont az elérhető készítmények megdrágultak. Ennek is betudható, hogy a költségek folyamatosan nőnek. Emiatt a legtöbb pincészetnél a bevétel alulról közelíti a nullszaldót.

Rámutatott: ha a réztartalmú készítmények vásárolhatóságát szigorítják, az nagy érvágás lesz minden termelőnek, hiszen a technológiában előszeretettel alkalmazzák a  szőlősgazdák.

Még nehezebb lesz a dolguk a zöld könyvvel nem rendelkező kistermelőknek, mert ők az okirat hiányában nem vásárolhatják meg az igazán hatékony készítményeket. Ezt Somogyi András termelő, a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete elnöke, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja erősítette meg, arra figyelmeztetve: sok kistermelő fogja szögre akasztani a hébért, ha így megy tovább.

–  A III. kategóriás, a kistermelők által is hozzáférhető készítmények, hát, valamilyen szinten működnek ugyan, de nem olyan évben, mint amilyen az idei – szögezte le Somogyi András. –  A peronoszpórával szemben biztosan nem tudtak hatékony védelmet nyújtani, ami beláthatatlan következményekkel jár egy szőlősgazda életében. Nyilván, mindenki megtalálja azt a csatornát, amin keresztül zöld könyv nélkül is megkapja a jobb készítményeket, de hát ennek nem így kellene működni! Azt gondolom, a járható út az lenne, ha az illetékesek azt mondanák, oké, szigorítunk, de segítünk titeket a zöld könyv megszerzésében, mert azért ennek ára van, nem is kevés. Sokan vannak, akiknek nincs erre pénzük. És olyanok is akadnak, akik nem is akarják, mert olyan kis volumenben termelnek, hogy nem éri meg nekik még többet belefeccölni ebbe az egészbe. Összességében úgy látom, lassan, de biztosan ellehetetlenül a kistermelők munkája. Amikor valaki hobbiból borászkodhatott, az már a múlté, mára sajnos, kőkemény pénzkérdés lett ez, s aki veszteséget termel, az inkább abbahagyja.