A szőlőültetése ideje – legyen az borszőlő vagy csemegeszőlő – általában tavasz, de egyre gyakoribb az őszi telepítés.

A telepítésre kész szőlőoltványok a XIX. századi filoxéravész óta kétkomponensűek: egy alanyfajtára, ami a gyökérzetet és vagy a törzs egy részét adja, oltanak rá egy nemes fajt. A filoxéra rezisztenciát az alanyfajta biztosítja anatómiai felépítésével és a "gyökérszúrások" nyomán kialakuló fiziológiai reakcióval. A filoxéra az alanyokat is megfertőzik, de ezek a gyökereken a másodlagos előkérget mélyen képezik, és gyakran megújítják, így a gyökérkárosodásokat is "levedlik".

A hazánkban szaporításra engedélyezett amerikai alanyfajok és fajták filoxéra érzékenysége eltérő, de valamennyi a filoxéra ellen aktív rezisztenciával rendelkezik.

Szőlő

Az amerikai fajták rezisztensek a filoxérára, viszont eltérően tolerálják a meszes talajt – Fotó: pxfuel.com

Lehet meszes talajon szőlőt nevelni?

Homoktalajon – 75% körüli arányban kvarcszemcsét tartalmazó homoktalajokban – a filoxéra nem képes élni, ezért nem tudja ott a szőlő gyökérzetét elpusztítani, így ilyen talajokon le lehetne tekinteni az alanyok használatától, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szőlőoltványok nagyobb vegetatív és generatív potenciállal bírnak.

Az európai szőlőfajták nem érzékenyek a talaj mésztartalmára, viszont végzetes rájuk a filoxéra. Az amerikai fajták rezisztensek a filoxérára, viszont eltérően tolerálják a meszes talajt. Így a talajösszetétel ismeretében kell alanyt választani a nemes szőlőfajtához, ellenkező esetben a szőlő fejlődésében, növényélettani folyamataiban visszafordíthatatlan károsodások keletkeznek.

Magyarországon a talajok mésztartalmát „magyar mészfok"–ban szokták kifejezni, mely 0-65 fokig terjedő skála.


A legismertebb és legjobban bevált alanyfajták mésztartalom szerint:

  • 35-45 fok: Berlandieri x Riparia T.K.5BB
  • 40-50 fok: Berlandieri x Riparia T.5C
  • 50-60 fok: Chasselas x Berlandieri 41B
  • nagyon magas 60 magyar mészfok felett: Fercal

A Berlandieri x Riparia K. 125 AA mésztűrőképessége alacsonyabb, mint a fenti fajtáké, de jól gyökeresedik, jó az affinitása, hazai szelektálása és a klónok értékelése Keszthelyen folyik.

Hogyan válasszunk szőlőfajtát?

Az alanyfajták különböző módon hatnak a rájuk oltott nemes termőfajtákra és döntően befolyásolják a növekedési erejét, megújulóképességét, a tőke élettartamát, a termőre fordulását, a terméshozamát, valamint a termés minőségét is.

Szőlő

Egyre gyakoribb az őszi szőlőtelepítés – Fotó: pxfuel.com

Az alanyfajta főszereplő a tőke életében, hiszen valamennyi élettani ciklusát döntően befolyásolja.

Az alany és a nemes szőlőfajta összeoltása, majd egyesülése és tartós együttélése az affinitás. Ez egy jóval több, mint a kompatibilitás, ami az alany és a nemes szőlőfajta összeforradási képességét jelenti. Ugyanakkor affinitás nem jöhet létre kompatibilitás nélkül.

Ősszel jobb szőlőt ültetni?

Őszi ültetéshez mindenképpen a szőlőiskolákból frissen kitermelt, nagy biológiai értékű szőlőoltványt érdemes használni, így az új gyökerek képződése, már az ősz folyamán is megindul. A szőlő tavasszal korábban fakad, korábban indul meg a nedvkeringés és erőteljesebb a növekedés.