A kertészeknek például egyszerűbb lecserélni az egynyáriakat, mintsem a beteg, látványukban is sérült növények gyógyításával bajlódni. Gyakran a kártevő biológiája adja meg a választ.


Legutóbb egy többéves íriszságyáshoz hívtak ki: valami rágja a leveleit, azonnal permetezzünk!

Egy kistermetű, a levelet átrágni nem tudó, azt csak a felszínén hámozgató kártevő lehetett a ludas. Nem találtam meg, így nem javasoltam a permetezést, felesleges lenne. A jól megfogalmazott vállalkozói szerződés alapján megbízást kaptam az íriszek folyamatos megfigyelésére. A buxusokhoz hasonlóan, ezentúl ezeket is rendszeresen ellenőrizni fogom és csak indokolt esetben kezdjük el a védekezést.

Hámozgatás íriszlevélen – fotó: Zsigó György

A lakosok érzékenyen reagálnak a rózsák betegségeire.

Az idén több lakótelepről is bejelentés érkezett, „valami történt a leveleivel, csőszerűen összesodródtak”. Valóban ijesztőek a tünetek, de általában nem veszélyes a levélsodró rózsadarázs kártétele. Ha idejében észrevesszük, akkor a kibontott a csövecskékben még elcsíphetjük a 5-10 mm-es lárvákat. Később a talajba vonulnak, ott bábozódnak. Egész nyáron találkozhatunk velük, háromnemzedékes faj. Folyamatosan figyelni kell a bokrokat! Az őszi nemzedék lárvája a talajban telel át, tavasszal bábozódik és a kiröppenő darazsakkal újra kezdődik az életciklusa.

Levélsodró rózsadarázs kártétele – fotó: Zsigó György

Amennyiben még a növényeken vannak a lárvák, kézzel is leszedhetjük az összesodrott leveleket. Nagyobb felületű ágyásnál kontakt rovarölő szeres permetezéssel jól irthatóak, például a Decis Megával.

Az idén későn szóltak, már csak rágcsálékot, ürüléket találtam a kibontott levelekben. Nem érdemes permetezni, csak az üres leveleket kezelnénk.

Levélsodró rózsadarázs ürülékszemcséi – fotó: Zsigó György

Kertész kollégák jelezték, hogy karfiolhoz hasonlóak a díszmogyoró rügyei.

Ilyen szintű fertőzéssel még én sem találkoztam, a rügyek 80-90%-a a mogyoró-gubacsatka kártételét mutatta. A szétbontott rügyekben, a mikroszkóp alatt nyüzsögtek a nyúlánk, fehéres, kb. 0,2 mm-es levélatkák. A szakirodalom szerint később elhagyják a „téli szállásukat” és az újonnan kialakuló rügyek pikkelylevelei alá húzódnak. Itt fognak áttelelni is.

Mogyoró-gubacsatka kártétele – fotó: Zsigó György

Jövőre a duzzadt de még szét nem nyílt rügyek lemetszésével, a tavaszi lemosással, nyáron pedig atkaölő szeres permetezéssel védekezhetünk a továbbterjedése ellen. A gubacsokba nem jutnak be a permetcseppek. Később, a vándorlásuk közben lehet majd gyéríteni őket. A Nissorun 10 WP és a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező Flumite 100 is kiváló készítmény.

A kollégákkal 2016-ban újra átnéztük az Út- és utcafásításra alkalmas fák jegyzékét. Nyomdai kiadásra vár, de az átírt táblázatos részt már most is letölthetik a http://www.diszkerteszek.hu/szakmai_anyagok illetve a https://agroinform.hu/kozterulet oldalról is. Az ajánlott növénnyel kapcsolatban annak a tudományos neve, a magyar neve, a magyar fajtái, a várostűrése, a magassága, a mészérzékenysége, és újdonságként már a növényvédelmi igénye is ismertetésre került. Ez utóbbi jelölései:1 = biztosan kezelni kell, 2 = valószínűleg kezelni kell, 3 = eddig nem kellett kezelni. A megjegyzésben sorban pedig a gondot okozó károsítót tüntettük fel.

Szerző: Dr. Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara