Magyarországon a fólia alatti és üvegházas zöldségtermesztés, és az ehhez szükséges fűtés egyik optimális megoldása a barna daraszén. Az időjárás függvényében változó, de általánosságban decembertől májusig tartó fűtés rengeteg energiát emészt fel, és minden megtakarítási lehetőségre érdemes hatványozottan figyelni.

Ráadásul a hidrokultúrás növénytermesztési technológia megköveteli a nagyon pontos hőmérsékletet a növények számára, vagyis a fűtőberendezések, közvetve, vízmelegítés és keringetés útján biztosítják a pontos hőtartást. A mai újonnan épített növényházak már korszerű technológiával felszerelt kazánokkal dolgoznak, amelyek a faapríték és a pellet energiáját is képesek a fűtővíz melegítésére használni, viszont a jelenlegi gazdasági helyzetben mindenképpen a szén a legjobb ár/érték arányú tüzelőanyag, és a szállítás vagy az új technológiák kiépítési költsége miatt valószínűleg ez még sokáig fenn fog maradni.

Valódi értéke abban rejlik, hogy mekkora hőt termel – fotó: Softmaster s.r.o.

A barna daraszén az egyik legstabilabb fűtőanyag. Fűtőértéke csak nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nem változik és más tüzelőanyagokhoz képest, mint például tűzifa, pellett, faapríték, könnyen beszerezhető, tárolható és felhasználható. A hamuképződés magasabb, mint az előzőekben említett termékeknél, attól függően milyen típusú szenet használunk. A kéntartalom az uniós normán belül van a cseh barnaszenek esetében, így a károsanyag-kibocsájtás sem jelent túlzott terhelést környezetünk számára. A Mosti és Ledvicei szenek a legjobb fűtőértékűek, ezért az ár/érték arányuk a legkedvezőbb térségünkben.

Aprónak tűnik, de mérete lakóházakéval vetekszik – fotó: Softmaster s.r.o.

Sajnos manapság még a nagyobb cégeknél is előfordul, hogy telephelyeiken a rosszabb minőségű szeneket keverik jobb minőségű Cseh Barnaszénnel. Természetesen így árban kedvezőbb ajánlatot tudnak adni, viszont, összességében jóval értéktelenebb árut kapunk a pénzünkért. A szén valódi értékét főként a fűtőérték adja, ami minél magasabb annál több hőt termel, és ezzel arányosan az értéke is magasabb. Ha kevert szénről beszélünk, akkor a vételárhoz képest a valódi érték arányaiban jelentősen csökken,

amit sajnos sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni,

bár tegyük hozzá, hogy kevesen viszik el beméretni a kapott árut. Vizsgálat nélkül viszont nehéz beazonosítani a vásárolt termék minőségét, esetleg a kéntartalom növekedése lehet szembetűnő, hiszen a rossz minőségű szénnel való keverés során ez a paraméter is nagyban romlik. A másik nagyon komoly probléma a kevert szénnel kapcsolatban, hogy a folyamat során a termék törik, morzsolódik, így az egyébként már a deponálástól és az átrakodásoktól is súlyos minőségromláson átesett áru, még nagyobb szénpormennyiséget tartalmaz majd.

A Softmaster s.r.o. garantálja, hogy közvetlenül a Csehországi Barna kőszén termelőktől szállít, deponálás, átrakodás nélkül, így biztosítva a szén értékének megőrzését, nagykereskedelmi áron. Válassza a megbízható forrásból származó szenet!

A Herkules daraszén jelenleg az egyik legjobb választás, kérjen egyedi ajánlatot az alábbi linken:

http://www.softmaster.sk/hirek