A karácsonyfa a karácsony szimbóluma. Izgatottan választjuk ki, és díszítjük fel. Megküzdünk a befaragásával, majd azzal, hogy találjunk számára egy megfelelő helyet, ahol kellő tér áll rendelkezésére, és nem szúr karon minket minden alkalommal, amikor elmegyünk mellette.

Közösen feldíszítjük és könnycseppel a szemünkben álljuk körbe szenteste. A fénye mellett minden sokkal szebb és meghittebb. Azután elmúlnak az ünnepek, és egyre több a lehullott tűlevél. A karácsonyfa pedig egy idő után sajnos már nem a szobánk dísze többé. Egyre kevesebbet kapcsoljuk fel rajta az izzókat, és egyre nagyobb körben kerüljük ki, hogy minél kevesebb akupunktúrás kezelésben részesítsen bennünket a lehulló tűleveleivel.

farönkök

Az elszáradt fenyőfa is sok hasznot hozhat. Fotó: Pixabay

Majd eljön a vízkereszt, vagy amit akarunk, és vagy akkor, vagy azokban a napokban, lebontjuk. A díszek visszakerülnek a helyükre, a fa pedig, jó pár tűlevéllel megfogyatkozva, fényét vesztve ott áll a szoba közepén, majd a szemetesben, vagy az utcán, jobb esetben az arra kijelölt helyen. Azonban azzal, hogy vége a karácsonynak, a karácsonyfát nem kell szemétnek tekinteni. Nagyon hasznos lehet még azután is, hogy ellátta elsődleges, magasztos feladatát. Így pedig teljes, kerek életet élhet, hiszen azon túl is nagyon hasznos lehet, hogy a családunk ékessége volt az ünnepek alatt.

Így használd fel a karácsonyfádat az ünnepek után

Először is, ha emeletes házban lakunk és semmire sem tudjuk felhasználni a fát, akkor ismerős, hogy amíg kivonszoljuk a lakásból, komplett kis szőnyeget képzünk a lehullott tűlevelekből. Ez pedig folytatódik végig a folyosón és a liften át, így mint a Jancsi és Juliskában, vissza lehet követni bennünket, hogy vajon melyik lakásból vittük ki a fát. Ezt megelőzhetjük, ha a fa vastagabb ágait levágjuk még a nappaliban, és egy nagyobb zsákba tesszük. Természetesen a zsáktól szabadítsuk meg, amint kikerült a lerakóhelyre, vagy a szeméttárolóba.


Azonban a legjobb, ha új életre kel azután, hogy leszedtük róla a díszeket. Ehhez tökéletes, ha komposztként hasznosul újra. Vágjuk össze minél kisebb részekre, és tegyük a komposztládába, így jóval könnyebben bomlanak le az ágak és a hajtások.

A felaprított törzsből készült mulccsal beboríthatjuk a kerti utakat, és a virágágyásokba is kerülhet belőlük. Ha levágjuk az ágakat, tökéletesek lesznek arra, hogy más növényeket betakarjunk velük, védve őket a fagytól. A hagymás növények, vagy lágy szárú évelők is nagyon hálásak lesznek egy ilyen csodás takaróért.

karácsonyfa kidobva

Az elszáradt karácsonyfáknak kijelölt lerakóhelyeik vannak. Fotó: Pixabay

Ha otthon kandallónk, vagy kályhánk van, daraboljuk fel, és adjuk a tűzifához. Így ismét melegség járhat át bennünket, még ha kicsit másképp is, mint amikor körbeálltuk a családdal. Azért is jó ez, hiszen nem hiába került hozzánk. Nem a szemétre dobtuk, hanem felhasználtuk, ráadásul többszörösen.

Ahány ország, annyi felhasználás

A városi hulladékszolgálatok külön gyűjtik a fenyőket. A későbbi felhasználás miatt fontos, hogy ne maradjanak rajtuk díszek, vagy szaloncukorpapír. Egyes országokban környezetvédő szervezetek élőhelyet teremtenek a kidobott fenyőfákból a vadon élő állatok számára. Némelyiket a tavakba is elhelyezik, hogy menedéket és élelmet biztosítson a halak számára.

Más országokban a talajerózió megakadályozására használják fel a fenyőket. De van, ahol felaprítják, és talajtakaróként közparkok virágágyásaiban terítik szét. Hazánkban mintegy 40 tonnányi fenyőfát égetnek el a következő időszakban a két biomassza-tüzelésű blokk-kal működő pécsi erőműben, így a fák sok háztartásban biztosítják az energiát és az otthon melegét.