A szőlő gombás megbetegedései

A gombafertőzések az európai szőlőültetvények legnagyobb károsítói, amelyek gyakorlatilag minden évben nagy terméskieséseket eredményeznek. Ezek ellen csak a fertőzések megjelenése után lehet védekezni, holott a megelőzés sokkal hatékonyabb, és olcsóbb lenne.

A Vine Forecast, göttingeni vállalat a közelmúltban kifejlesztett egy modellezésen alapuló módszert, amellyel a szőlő gombabetegségek (főleg a lisztharmat) megjelenése előre jelezhető – olvashatjuk az f3.de/farm, német hírportálon.

A szőlőre komoly veszély a lisztharmat

Szőlőtőke – Fotó: pixabay.com

Lisztharmat-előrejelzés

Az előrejelzések felhasználják csaknem valamennyi európai ország többéves meteorológiai adatait, valamint a vizsgálandó ültetvény talaj- és éghajlati adottságait, illetve időjárási szimulációs modelljeit. Ez lehetővé teszi a védekezésre való felkészülést és jelentős mennyiségű növényvédő szer megtakarítását, továbbá javítja a védekezés hatékonyságát, mivel permetezést csak konkrét fertőzés esetén kell alkalmazni.

A prognózist készítő cég 85-95 százalékos pontosságot garantál, és mivel az érdekelt szőlőtermelő gazdák az első időben kétkedéssel fogadják a prognózis eredményességét, a Vine Forecast meghívja őket az összeállított prognózis helyességének ellenőrzésére. A prognózisok igazi hatékonysága azonban csak a következő évek működése alapján állapítható meg.