Az Europol megállapítása szerint az utóbbi időben növekszik az ismert márkáknak álcázott, Európába bekerülő hamis növényvédő szerek mennyisége – írja az ihsmarkit.com. Tekintettel a nagyon komoly kémiai szaktudással és bonyolult, költséges technológiával történő gyártásra, a hamisítás jó haszonnal kecsegtet.

Az Europol igazgatója elmondta, az ilyen szerek forgalmazása a vásárlók számára kidobott pénzt, a lakosság és a környezet védelme szempontjából pedig súlyos veszélyforrást jelent, amit csak magas költséggel lehet kivédeni. A veszély fékezése érdekében 31 ország (az EU 25 tagja, valamint Brazília, Kolumbia, Norvégia, Egyesült Királyság, Ukrajna és az USA meghirdette az „Ezüst Fejsze (Silver Axe) VII" akciót. Az illetékes hatóság ennek keretében, ebben az évben összesen 1.150 tonna, 2015­-től napjainkig pedig közel 5.000 tonna, az európai kontinens területére illegális úton behozott, tiltott szert koboztak el.

1150 tonna hamis növényvédő szert koboztak el

1150 tonna illegális növényvédő szert koboztak el – Fotó: Pxfuel

Ezek között olyan anyagok is voltak, amelyek az engedélyezett szerek címkéjével és márkajelzésével kerültek be valamelyik EU tagországba. Ezeken túlmenően az árusítók több esetben lejárt szavatosságú vagy a forgalomból időközben kivont szereket igyekeznek értékesíteni.

2022 tavaszán, egy különleges akció során a Bulgáriában egy gyártási helyet vettek célba, és illegális növényvédő szereket foglaltak le, hamis csomagolóanyagokkal együtt.

Az „Ezüst Fejsze" egy fontos kezdeményezés, az elkobzás és a bírság kiszabása azonban nem biztos, hogy a leghatékonyabb módszer a hamisított szerek gyártásának és forgalomba hozásának megakadályozására. Mivel az ilyen szerek egyik fő származási országa Kína volt, és maradt, inkább az ottani hatóságokkal kellene megállapodni, és egy közös akciót szervezni az előállítás megelőzésére.

Legyél képben a legális növényvédő szerekkel, használd a növényvédőszer-keresőt!