Permetezéstechnika

Elektrosztatikus alagútpermetező gép (Martignani Ing.C. di Martignani Stefano & C. Srl.)

A Martignani vontatott, 400 liter permetlétartály űrtartalmú, Duo Wing Jet „Collina” elektrosztatikus rendszerű alagútpermetező gépe – a növényvédő szert kevés vízzel hígítva és kijuttatva – az ültetvénysort egyidejűleg két oldalról kezeli. A permetlé cseppek elektrosztatikus feltöltésének köszönhetően csekély mértékű az elsodródás. A hidraulikus úton beállítható védőernyőnek ennél a megoldásnál nincs permetlé-visszanyerő szerepe, így elkerülhető a vegyszer emiatt bekövetkező elszennyeződése, felhígulása. A ~95 százalékban elsodródás-mentes permetlé kijuttatás csökkenti a vegyszerfelhasználást és a környezet terhelését, a permetezés vízmegtakarítása a 90 %-ot is elérheti.

Négysoros, recirkulációs kertészeti permetezőgép (Bertoni Srl)

Immagine P4 típusjelű az a négy kisméretű alagútpermetező egységet hordozó függesztett gép, amelynek az elemei a felesleges permetlé visszagyűjtésére is alkalmasak. Faiskolák, virágkertészetek használhatják különösen jó eredménnyel ezt a teljes egészében villanymotoros hajtásokkal dolgozó gépet, amelynek generátorát a traktor TLT-jéről hajtják meg.

Két, egymástól független ventillátorral dolgozó ültetvénypermetező (FOR. AGR. Srl)

A két ventilátoros, két szórószerkezettel ellátott permetezőgéppel gyümölcsültetvények, bokrok, bozótok kezelhetők oldalanként eltérő intenzitással. Oldalanként különböző fúvókaelrendezésre eddig is volt példa, most azonban a szállítólevegő mennyisége is külön-külön választható meg.

Szőlészet

Részleges lombtalanítás, defóliálás (Tecnovict Marchio di Spezia Srl)

A szőlőlevelek egy részének eltávolítására szolgáló berendezés az ültetvénytraktorok mellső részére kapcsolható, míg annak hidraulikus rendszere az erőgép hátsó emelő berendezésére van felfüggesztve. A betakarítást megkönnyítő lombtalanításnál a szőlőfürt helyzetének pontos bemérésével vezérlik a defóliáló fejet, amely így elkerülheti a fürtöket. Ezt a célt a szenzorok és a fürtök mechanikus érintkeztetésével, a helyzet és az intenzitás automatikus meghatározásával érik el. A munkavégző szervek joystick-kel vezérelhetők, és a munkavégzés intenzitása a vezetőfülkéből is így, folyamatosan változtatható. A mechanikus lombtalanítás időszaka ezzel egészen a szüret kezdetéig meghosszabbítható.

Modulrendszerű, vontatott szőlőkombájn (BARGAM SpA)

A V-Train típusú szőlőkombájnra a szüretelő egységen kívül más munkavégző elemek is felfogathatók, így például a metszés is megoldható vele. Különleges váza és a nagyobb stabilitást garantáló szintező rendszere alkalmassá teszi arra, hogy olyan lejtős ültetvényekben is dolgozzon, ahová magajáró szőlőbetakarító gépekkel már nem lehet behajtani.

Gyümölcsösök

Szelektív hajtáseltávolító (Fa. Ma di Marigonda Gino)

A traktor homlokoldalára van felszerelve a metszőberendezés, amely két különböző rendszerű hajtáseltávolítóból áll. Az egyik egy fűkaszához hasonlítható, függőleges vágóél. Az igazi innováció az a négy, egymástól függetlenül működő vágótárcsa, amelyek helyzete és behatolási mélysége külön-külön állítható. Az így megritkított állományba több fény jut, annak minden előnyével.

Koronaalakító szelektív metszőgép (B.M.V. di Borio Valerio & C. Snc)

Az erőgép frontfüggesztő szerkezetére kapcsolható koronaalakító metszőgép hidraulikusan be- illetve átállítható függőleges és vízszintes vágószerkezetekkel rendelkezik. A koronamagasságát felül 5 db, hidraulikusan meghajtott vízszintesen forgó fűrésztárcsával, a koronaoldal szélességét 6 db függőleges elhelyezésű rotációs vágókéssel lehet kialakítani. A kialakítandó koronaforma előre programozható, oldalkorona metsző vágókései kívánság szerint ágelszívóval is működtethetők. A nagyteljesítményű metszőgép munkaminősége megközelíti a kézi metszés minőségét.

Zöldterületek ápolása

Hidromechanikus erőátvitelű, egytengelyes motoros kasza (BCS SpA)

A 660 WS HY típusú, egytengelyes, motoros alapgépének járószerkezete hidrosztatikus meghajtású, irányítását-kormányozását hidraulika is segíti. Szabadalmaztatott Power Safe olajfürdős tengelykapcsolója szintén hidraulikus rásegítésű, ami egyben (a lejtőn való) fékezésre is szolgál. A homlokoldali TLT-ére az alternáló és rotációs fűkaszákon kívül más, a lejtős művelésnél használható munkaeszközök is szerelhetők. Erőforrása benzinüzemű, 11,7 LE-s Honda GX 390 motor vagy 10 LE-s Yanmar LN 100 dízelmotor is lehet. A szóló vagy iker gumiabroncsos kerekei 4-4 tagú tüskés hengerre cserélhetők.

InStart elektromos indítású kisgép-motor (Briggs & Stratton Italy Srl)

A fűnyíró belsőégésű motorját elektromos motor indítja be. Az önindító áramforrása egy kisméretű litium-ion akkumulátor. Az akkumulátor teljes feltöltése 60 percet vesz igénybe. A berendezés az autóknál megszokott biztonsággal azonnal beindítja a motort, amelyet így kisebb szünetek esetén is érdemes leállítani.

Fűnyíró robot (Zucchetti Centro Sistemi SpA)

Az okostelefonnal vezérelhető robot különlegessége rendkívüli teljesítőképessége: akár 30.000 négyzetmétert is lekaszál egyetlen töltéssel.