Két év után, a javuló pandémiás helyzet szerencsére lehetővé tette, hogy szélesebb körben, nagyobb létszám mellett tarthassunk önálló, illetve más szervezetekkel közös bemutatókat.

A termesztési és növényvédelmi kihívások a kertészeti kultúrákat sem kerülték el, gondoljunk csak többek között a növekvő input anyag költségekre, fokozódó munkaerőhiányra és a hatóanyag kivonásokra. Talán emiatt és az elmúlt két év karantén elszigeteltségének köszönhető, hogy az idei évben termelői oldalról is megnövekedett igény volt tapasztalható a személyes rendezvények iránt.

Az idei időjárás nem csak a szántóföldi kultúrák tekintetében szakította ketté az országot hatalmas eltéréseket okozva, ez a tendencia sajnos a kertészetet is sújtotta. Szőlőben, míg a csapadékviszonyok jellemzően nem tették lehetővé a peronoszpórás fertőzések kialakulását a kritikus periódusokban, addig az ország északnyugati felében igen jelentős volt a fertőzési nyomás, ami kisebb mértékben ugyan, de Eger környékén is tapasztalható volt. A lisztharmatos fertőzések az idei extrém alacsony páratartalom (légköri aszály) mellett többnyire nem okoztak komoly problémát. Jellemzően inkább lokálisan jelentkezett a kórokozó a Duna vonalától Nyugatra és a Tokaji borvidék környékén. Ahol azonban a kezelések időzítése nem volt megfelelő, ott helyi szinten súlyos tünetek jelentkezhettek.

Szőlővédelem

A Bayer Hungária Kft. számos nyári rendezvényen bemutatta a növényvédelmi technológiáját szőlőben és almában egyaránt. Így a résztvevő partnereink nem csak fotókon keresztül, hanem a saját szemükkel is megbizonyosodhattak készítményeink hatékonyságáról.

szőlő növényvédelmi bemutató

Rádpuszta, szőlő növényvédelmi bemutató – fotó: Bayer Hungária Kft.

szőlő növényvédelmi bemutató

Rádpuszta, szőlő növényvédelmi bemutató – fotó: Bayer Hungária Kft.

Az első kép a kísérleti sor elején készült, ahol az első néhány métert nem kezelték. Látható, hogy milyen magas fertőzési nyomás mellett is helytállnak a Bayer készítményei. Rádpuszta mellett a 2022-es évben Mogyoródon és Jakabszálláson is bemutatásra került a Bayer szőlő növényvédelmi technológiája.

Szőlőben a peronoszpóra elleni védekezést nyugodtan alapozzuk Profiler-re, mert a készítmény a virágvédelemben kiemelkedően teljesít. A szőlőlisztharmat elleni védekezésben a Luna Experience mellett fontos felsorolni a LUNA® termékcsalád legújabb tagját a Luna Max-ot, ami a fluopiram mellett spiroxamin hatóanyagot tartalmazva nemcsak nagyszerű védelmet nyújt a kórokozó ellen, de rezisztenciatörő tulajdonsággal is bír. A Sivanto prime hatékony tagja a fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezésnek.

Almavédelem

Az almásokban az idei évben nem csak a tavaszi fagyok, vagy épp a folyamatos import termény miatt vakarták a termelők a fejüket. Sokfelé jelentős gondot okozott a lisztharmat, és a varasodás tünetei is gyakoriak voltak az arra érzékeny fajtákon. A rovarkártevők közül idén többnyire a vértetű és különböző levéltetvek okozták a legtöbb gondot, de helyenként a pajzstetvek és levélatkák is felszaporodtak.

Almában is bővült a LUNA® termékcsalád az elmúlt években. A Luna Care készítményben a fluopiramot foszetil-alumíniummal párosítottuk. Ezzel a kombinációval ideális védelem adható varasodás és lisztharmat ellen, továbbá mérsékelt hatékonyság biztosítható tűzelhalással szemben. Az idei tapasztalatok megerősítették azt is, hogy a Movento és a Sivanto prime kiváló védelmet nyújt almában a jelentősebb szívó kártevők ellen. A Bayer készítményei almában Jakabszállás és Újfehértó melletti rendezvényeken kerültek bemutatásra.

A Bayer Hungária Kft. fontos célul tűzte ki a termelők támogatását a mezőgazdaság digitalizációjában – fotó: Bayer Hungária Kft.

A Bayer Hungária Kft. a kémiai növényvédelem mellett fontos célul tűzte ki a termelők támogatását a mezőgazdaság digitalizációjában. Ehhez az adatgyűjtésre alapozott döntéstámogató rendszert, a Climate FieldView alkalmazást ajánljuk. A szántóföldi kultúrákban már egyre nagyobb felületen bevált rendszert célunk a kertészeti kultúrákban is sikeresen hasznosítani.

Bayer Crop Science

További információ: agro.bayer.co.hu