Gyümölcsöseink gombabetegségektől való megóvása nagy feladatot, egyben nagy felelőséget ró a kertészekre. Egyszerre kell hatékony és költségtakarékos technológiát kialakítaniuk ahhoz, hogy termésüket és gazdálkodásuk eredményességét egyaránt megőrizzék. Ebben kiemelt szerephez juthatnak a jó ár-érték arányú, egyben megbízható kontakt hatóanyagú készítmények.

almafa

A kontakt hatóanyagok kizárólag akkor fejtik ki hatásukat, ha érintkezésbe kerülnek a kórokozókkal – fotó: Agrometry Kft.

Kontakt gombaölő szerek – a megbízható alap

De, miért is nyújtanak biztos alapot a kontakt hatású készítmények egy jól működő növényvédelmi technológiában? A kontakt hatóanyagok, ahogyan azt a nevük is mutatja, kizárólag akkor fejtik ki hatásukat, ha érintkezésbe kerülnek a kórokozókkal. Amennyiben ez megtörténik, hatékonyan akadályozzák meg a gombabetegségek növény felületére érkező spóráinak csírázását, vagy a későbbiekben gombafonalainak lombozaton történő növekedését.

Az általuk biztosított védelem tartós és sokszor esőálló, ezért az hosszú ideig fennállhat. Ezek a hatóanyagok több ponton avatkoznak be a kórokozók életfolyamataiba, ezért alkalmasak arra, hogy felszívódó hatású készítményekkel együttesen alkalmazva fokozzák a kezelés hatékonyságát, egyben rezisztenciatörő tulajdonságuk miatt biztosítsák azok hosszú távon is fennmaradó hatékony felhasználását.

Az Agrometry Kft. termékkínálatában több, jól ismert, kiváló esőállósággal rendelkező kontakt hatású termék is megtalálható, amelyek közül most az Alcoban WG, valamint a Buvicid K 370 SC készítményekre hívjuk fel a gyümölcstermesztők figyelmét.

A tartós hatású Alcoban WG

Az Alcoban WG hatóanyaga a már jól ismert ditianon, amely olyan, meghatározó fontosságú gombabetegségek ellen alkalmazható, mint amilyen az almástermésűek varasodása, az őszibarack és nektarin tafrinás megbetegedése, vagy a cseresznye és meggy levéllyukacsosodása. De, mindezeken túl még szőlőben is felhasználható a peronoszpóra elleni védekezések során.

A kontakt védelmet nyújtó hatóanyag a gombák életfolyamataiban több ponton is beavatkozik, így gátolja a spórák csírázását, valamint több enzimatikus folyamatra hatva - többek között - egyes fehérjék szintézisét is. Ez az összetett hatás az, amely garanciát nyújt kiemelkedő hatékonyságára.

Buvicid K, a folyékony kaptán

A kaptán talán nem is szorul már bemutatásra, ez a széles hatásspektrumú, kontakt hatású, jó esőállóssággal rendelkező hatóanyag régóta adja alapját egyes nagy jelentőségű gombabetegségek elleni védekezésnek. Melyek ezek? Ilyen az almástermésűek varasodása, a csonthéjasok tafrinás, moniliás megbetegedése, valamint levéllyukacsosodása.

A Buvicid K 370 SC azonban több, mint egy megszokott kaptán-tartalmú gombaölő szer! A különbséget a napraforgóolaj jelenti, amelynek köszönhetően kisebb hatóanyag-mennyiség mellett is ugyanazt a hatékonyságot nyújtja, mint a kaptánt nagyobb mennyiségben tartalmazó készítmények. A permetlécsepp beszáradásakor a különleges formázásnak köszönhetően a napraforgóolaj olyan térhálós szerkezetet alakít ki a kezelt felületen, amely hosszan tartó, az időjárási körülményeknek jobban ellenálló tapadást biztosít a hatóanyag számára. Ennek köszönhetően a hatóanyag a levélfelületen beszáradó permetlécsepp újranedvesedésekor (eső, harmat) nem oldódik vissza, nem folyik le a levélről – az ásványiolaj-tartalmú készítményeknél ez valós kockázat – ezáltal tartós hatás érhető el kipermetezésével, és mindez anélkül, hogy fitotoxikus hatástól kellene tartani. A termék formázásának köszönhetően könnyen kezelhető, jó keverhetőségi tulajdonsággal bír, a tárolás során ülepedéstől nem kell tartani.

A kontakt hatóanyagot tartalmazó készítmények hatásukat csak abban az esetben tudják maradéktalanul kifejteni, amennyiben érintkeznek a kórokozókkal, azok spróráival, micéliumaival. Ennek biztosítására felhasználóiknak külön figyelmet kell fordítaniuk! A kezelt felületen a lehető legjobb permetléfedettséget kell elérniük, amely kizárólag jól beállított permetezőgéppel és apró permetlécseppeket eredményező kijuttatással érhető el. Amennyiben ez biztosított, a hatóanyag molekulái egyenletesen fedik be a kezelt növényi részeket és tartós hatású, kimagasló esőállóságú réteget képeznek azokon, amely így hatékonyan gátolja a növényt betegítő gombabetegségek fertőzését és terjedését.

A ditianon, valamint a kaptán hatóanyagok nem hiányozhatnak a gyümölcsösök növényvédelmére összeállított technológiákból. Az Alcoban WG, valamint a Buvicid K 370 SC készítményekről bővebb információk weboldalunkon találhatók (www.agrometry.hu).

Agrometry Kft.

agrometry