A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve a 2022-es szezonra hivatalból adott ki szükséghelyzeti engedélyeket, segítve ezzel a hazai gazdák munkavégzését - olvasható a portal.nebih.gov.hu tájékoztatójában.


Átmeneti jelleggel orvosolták a technológiai hiányokat

A gyűjteményben a szántóföldi, illetve hajtatott kiskultúrás technológiákból hiányzó növényvédőszerek pótlására szolgáló készítmények szerepelnek. A két szervezet ezzel átmeneti jelleggel orvosolta a technológiai hiányokat, és közösen dolgoznak tovább a végleges vagy legalábbis hosszabb távú megoldás kialakításán.

zöldségek

2022-es szezonra hivatalból adtak ki szükséghelyzeti engedélyeket, segítve ezzel a hazai gazdák munkavégzését — fotó: pixabay.com

A felhasználható készítmények és kultúrák részletes felsorolását az alábbi táblázat tartalmazza:

Kiskultúrák szükséghelyzeti engedélyei - 2022.

Forrás: NÉBIH

A táblázat a hivatalból kiadott szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítményeket tekinti át. A benne foglaltakon kívül további kiskultúrás növényvédőszer engedély kiterjesztések is előkészítés alatt állnak, így a készítmények körének bővülése várható.

Ezzel összhangban folyamatosan aktualizálják a kiskultúrákban felhasználható készítményeket a Nébih honlapján a Magyarországon engedélyezett növényvédő szerek hivatalos adatbázisában.