Míg másfél évtizede 15 milliós piacra dolgoztak a magyar kertészeti zöldség- és gyümölcstermesztők, a töredékére zsugorodott ágazat az elmúlt két év után a puszta túlélésért küzd. A termelőanyagok árai itt is megugrottak, a megtermelt árukkal nem lehet kivárni a kedvező piaci széljárást, miközben az időjárási extrémitás ugyanúgy tehertétel a növényeknek. A termelők közül többen úgy érzik, magukra hagyták őket a kockázatok 100%-ával, ami alól csak egy kivétel akad, az IKR Agrár kertészeti üzletágának partnersége, műtrágyái és eszközei. Itt ugyanis, legyen szó öntözőtrágyákról, lombtrágyákról, sátorfóliáról vagy csepegtetőrendszerekről, gazdavélemények szerint érződik, hogy a partnerek talpon maradásáért ugyanúgy tesznek, mint a nyereségért.

Kiváló tápanyagok reális áron, amire az intenzív kertészeti zöldségtermesztésben szükség van

A legnagyobb konzervgyárak beszállítójaként dolgozik a kertészeti zöldség- és gyümölcstermesztés területén Roszik Attila. A Szarvas és környékén munkálkodó Morokó Farm Kft. fő profilját 1800 hektáron 3 lineár öntözőrendszer és 6 öntöződob segítségével termesztett szántóföldi ipari paradicsom és zöldborsó jelenti a zömében közepes kötöttségű réti talajokon.

A gyümölcstermesztés 21 ha-on történik. Intenzív technológiával Gála, Red Chief, King Rot, Fujion fajtájú almát termelnek 3,6m sortávval és 0,8 m tőtávval. A gazdaságban a tápanyagpótlás komplett tápoldatozó és csepegtető öntözőrendszerrel valósul meg. Roszik Attila bevallása szerint az Intenzív kertészeti termelőmunkánál csak a minőség jöhet szóba alapanyagok terén, hiszen ez a növényeknek is, a megtérülésnek is jó. Emiatt figyelt fel a gazdálkodó jó 6 évvel ezelőtt az IKR Agrár kertészeti üzletága által forgalmazott termékekre.

alma ültetvény

A gyümölcstermesztés 21 ha-on történik. Intenzív technológiával Gála, Red Chief, King Rot, Fujion fajtájú almát termelnek 3,6m sortávval és 0,8 m tőtávval – fotó: IKR Agrár Kft.

„Az intenzív kertészeti zöldségtermesztés itthon ma forintra kiszámolva zajlik, mindennek a helyén kell lenni a megtérüléshez. Ehhez termékektől és a partnertől, akitől azokat beszerezzük, egyaránt a maximumot várjuk el. Az IKR Agrárral a kapcsolat akkor kezdődött, amikor szulfátos műtrágyát keresve megismerkedtem a Hunfert műtrágyákkal. A Hunfert Extra 9-12-24 kiváló vízoldékonysággal működik, a kálium-szulfát hatóanyaga jól igazodik a növények tápanyagfelvételi dinamikájához.

A kínálatban láttam a Ducanitot is, ami egy magas tisztaságú kalcium-nitrát termék, a 15,5% nitrogénhatóanyag-tartalom mellett 26% kalciummal kiegészítve. A kalcium két okból is fontos számunkra: egyrészt a tápanyagok elérhetőségéhez korrigálja a területek 7-7,2-es talaj pH-ját, másrészt alapvető jelentősége van a növények sejtfalépítésében, javítva ezzel a termés tárolhatóságát, hússzerkezetét. Ma már használjuk a Lovofert granulált Ca-nitrátot, amit műtrágyaszóróval juttatunk ki a növényekhez. Hatóanyagban teljesen azonos a 100% vízoldható Ducanit Ca-nitráttal, minősége és ár-érték aránya kiváló. A termékre szintén az IKR Agrár saját termékpalettájában találtam rá. Az évek alatt szépen haladtunk végig a termékeken, a Hunfert Super NPK félklóros 12-6-18-t is kipróbáltuk. Az áruk kedvező a piacon, mégis hiánytalanul táplálják a növényeket.

A termelő bevallása szerint nem csak az alapvető jó minőségű műtrágyatermékek miatt szeret együtt dolgozni az IKR Agrárral. Az átfogó kínálat kényelme és az új, csúcstechnológiás termékek elérhetősége egyaránt szempont.

Az IKR Agráron keresztül találtunk rá az ICL műtrágyatermékekre is, amik Nyugat-Európában hosszú évtizedek óta sikeresen használnak a gazdák. Előnyük, hogy szabályozott tápanyag-leadású CRF (Controll Release Fertilizer) műtrágyákat is gyártanak, ezeknél a speciális bevonattal ellátott műtrágyaszemcséknek hála több hónapon át elérhetőek maradnak a tápanyagok a növényeknél. Egy 2 hónapos szabályozott tápanyag-leadású Agromaster műtrágya megoldja a sorzáródás jelentette tápanyagpótlási problémákat például a paradicsomban. Nem kell műtrágyázással kockáztatni az állomány megtörését, a hatóanyag mégis ott van, fokozatosan kioldódva dolgozik. A gyümölcs ültetvényekben előszeretettel használjuk továbbá a kiválóan oldódó Agroleaf lombtrágyákat is. Optimális összetételükkel, a bennük található mezo- és mikroelemkiegészítésekkel bármilyen hiánytünetet képesek megelőzni.

Az ICL Agroleaf Power High N (NPK 31-11-11), ICL Agroleaf Power High P ( NPK 12-52-5), ICL Agroleaf Power Total (NPK 20-20-20), ICL Agroleaf Power High K (NPK 15-10-31) lombtrágyákról egyaránt jó véleményünk van.

Az IKR Agrárral együtt dolgozva növényvédőszerek beszerzéséhez sem kell új forrásokat felkutatni. Legyen szó gombás megbetegedésekről, kártevőkről, mindig van készleten jó hatásfokú készítményekből, amik rezisztencia kialakulása nélkül teszik a dolgukat. Noel Gábor vezetésével kiváló szakmai stáb dolgozik a termelőkért Városföldről, ha szakmai tanács kell vagy gyors átfutással van szükségünk egy-egy termékre, mindig számíthatunk az IKR Agrárra. Előre jelzik, ha egy számunkra fontos termék kedvezőbb áron lesz elérhető, gyakorlatilag nálunk az IKR Agrár az utolsó védvonal a kertészeti zöldségtermesztésben.”

A termelő a termékekkel elérhető eredményekkel is elégedett:

„Az aszály már tavaly is visszatartó erőt jelentett, de ipari paradicsommal ezekkel a technológiákkal sikerült 800 mázsás termésátlag felett zárnunk. Idén 75 mázsa zöldborsónk termett a korai és középkorai fajtákból, a júliusi célt a körülmények miatt 40 mázsa fölé tűztük ki, de még ott is sikerült 50 mázsa fölött maradnunk. A műtrágyatermékek mellett ehhez folyamatosan próbáljuk javítani a talajok termőképességét – szervestrágyázunk, talajjavító baktériumokkal dolgozunk, így áll össze a teljes kép.”

ipari paradicsom

Roszik Attilának az ipari paradicsommal a technológiák segítségével sikerült 800 mázsás termésátlag felett zárnia – fotó: IKR Agrár Kft.

Teljes termékpályás integrációt szorgalmaznak a termelők kertészeti vonalon is

A szép eredmények dacára Roszik Attila hangsúlyozza, fontos, hogy a hazai közvélemény tudja: a kertészeti zöldség és gyümölcstermesztés ma a végóráit éri.

„Az inputanyagárak az egekben vannak, a zöldség-gyümölcs pedig nem olyan, mint egy szántóföldi kultúra, nem tudjuk betakarítás után hónapokig tárolni. A kockázat 100%-át kell viselnie a termelőnek, amíg át nem veszik a megtermelt árut. Ez a jelenlegi árakkal hatalmas anyagi teher, ráadásul a felvásárlási árak gyakorlatilag évek óta stagnálnak. Ott tartunk, hogy nem lesz miből finanszírozni a munkát ebben az iparágban. A kiszámítható működéshez alapvető fontosságú lenne, hogy a nagy integrátorcégeknél a szántóföldi kultúrákhoz hasonlóan teljes termékpályás termeltetési együttműködések legyenek elérhetőek. Ezzel kiszámíthatóvá tehetnénk a munkát, elkerülhetnénk az eddigi szomorú gyakorlatot, ahol a kockázat és a munka a termelőé, a haszon pedig a felvásárlóé és a kereskedőé.”

„Mindegy, ha valamennyivel többe kerül, ha a lebomló kertészeti műanyagfóliával munkaerőt lehet kiváltani, beruházok a költségcsökkentéshez”

A szarvasmarha- és húsmarhatenyésztés okos kiegészítő ágazataként tartja fenn a zöldségtermesztési munkát a Charolais Kft. Lajosmizsén, ahol 500 hektár legelő, 100 hektár szántó mellett 10 hektáron zöldségtermesztéssel foglalkoznak, 10 hektáron pedig gyümölcsöst is találni. Az ügyvezető, Bújdosó Márton hangsúlyozza, a fennmaradáshoz nélkülözhetetlenek az olyan költségcsökkentő újdonságok, amit az IKR Agráron keresztül találni.

„Munkaerő- és inputanyagárak mind elszabadultak ebben az évben, így szép lassan szorulunk vissza a területekkel. A koncepció pedig ötletes: a szarvasmarha karámok területét fordítjuk váltásban zöldségtermesztésre. Itt már csak a szükséges növényvédő szereket, célzott műtrágyakiegészítéseket és az olyan eszközöket kell már csak megvásárolni, mint a fóliák és csepegtetőszalagok. A pepperóni paprika, chili és kápia paprika területeink mára mégsem érik el a korábbi 30 hektárt, a gyümölcsösöket is csökkenteni kellett, az ausztriai export tartja bennünk a lelket. Illetve azok a technológiák, amivel költségeket lehet csökkenteni."

paprika bakháton

A paprikát bakháton termelik – fotó: IKR Agrár Kft.

"Ennek köszönhetően találtunk rá például azokra a növényi alapanyagokból készülő spanyol talajtakaró fóliákra is, amit az IKR Agrár kínál a kertészeteknek az idei évtől. A paprikát bakháton termeljük, ahol 6500-7000 folyóméterre egy évben szükség van fóliából, ezt a szezon végén felszedni, elszállíttatni mindig hatalmas befektetés. Ezért tartom azt, hogy mindegy, ha valamennyivel többe kerül, ha a lebomló kertészeti műanyagfóliával munkaerőt lehet kiváltani, beruházok a költségcsökkentéshez. Ezt a terméket a munka végeztével egyszerűen betárcsázzuk majd a talajba és végeztünk is ezen a fronton.”

paprika

A lebomló kertészeti műanyagfóliát a munka végeztével egyszerűen betárcsázzák majd a talajba – fotó: IKR Agrár Kft.

paprika

Az inputanyagok árának emelkedése miatt a pepperóni paprika, chili és kápia paprika területeik mára már nem érik el a korábbi 30 hektárt – fotó: IKR Agrár Kft.

Az IKR Agrárral Bujdosó Márton a termelőmunka minden más területén is régi, jó kapcsolatot ápol

„Gyakorlatilag mindent tőlük szerzünk be a kertészeti munkához: Vetőmagok, alaptrágyák, műtrágyák, fóliák, csepegtetőrendszerek. A szakmai hátterük kiváló, az áraik pedig mindig versenyképesek. Körbe szoktunk nézni ilyen téren is a piacon, de az IKR Agrár árai mindig állják az összehasonlítást. Amennyiben probléma merül fel egy termékkel kapcsolatban – szerencsére az évek alatt nem sokszor, de erre is volt példa –, nem hárítják a felelősséget, megoldják, akár a gyártó bevonásával is.

Amennyiben szükséges, rugalmas fizetési konstrukciókkal segítik a mindennapi működésünket is, ez a szomorú piaci viszonyok miatt épp úgy fontos. A szántóföldi kultúrák idén erre siralmas évet zártak az aszály miatt, amit pedig nem a szárazság, azt a növényvédőszer-kivonások miatt a kártevők aratják le. Kertészeti zöldségtermesztésben az átvételi árak problémásak. A talpon maradáshoz biztosan kellenek az olyan stabil pontok, mint a partnerség az IKR Agrárral.

Tervezhető jövedelmezőség a kertészeti zöldség- és gyümölcstermesztésben? Válassza a modern műtrágyák és kertészeti termékek jelentette stabilitást az IKR Agrártól! Keresse szakértőiket:

Sápi Anikó kertészeti szaktanácsadó (Orosháza)        +36 20 287 9994            sapia@ikragrar.hu

Csabai Róbert kertészeti szaktanácsadó (Demecser)  +36 20 353 7942  csabairobert@ikragrar.hu

Tóth Gergely kertészeti szaktanácsadó (Kecskemét)   +36 30 479 0587   toth.gergely@ikragrar.hu