Statisztikai adatok szerint évente közel kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik Magyarországon, melynek nagyságrendileg 20-21 százalékát a háztartások állítják elő. A háztartási szemét jelentős része, akár egyharmada alkalmas a komposztálásra.

komposzt

A háztartási és a kerti hulladék mennyiségét komposztálással csökkenthetjük.

A komposztálásról röviden

A komposztálás a lehető legtermészetesebb módja az újrahasznosításnak, hiszen a szerves anyagok szabályozott lebomlásával humuszt állíthatunk elő, amely jelentős szerepet játszik a talaj optimális összetételének kialakításában. Ennek segítségével az elültetett növények gyökerei értékes tápanyagokat tudnak a növényekbe juttatni, melynek eredményeként növekszik a termőképességük és az ellenállóképességük is.

A komposztálás ráadásul semmibe sem kerül a komposztáló kialakítását leszámítva, a folyamat pedig a legkényelmesebb kerti munkák közé tartozik: úgy állít elő kézzel fogható eredményt, hogy tényleges feladat tulajdonképpen nincs is vele. A komposztálás tehát rendkívül egyszerű, van azonban néhány alapelv, amelyet érdemes szem előtt tartanunk.

A komposztálás legfontosabb praktikái

Ahhoz, hogy a komposztálás folyamata elinduljon, szerves anyagokra, vízre és oxigénre is szükség van, éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan komposztálót válasszunk, amely megfelelő szellőzéssel rendelkezik. A környezettudatos kertgazdálkodás alapvető elemeként számon tartott kerti komposztáló készülhet fából, de kereskedelmi forgalomban megvásárolhatók olyan műanyag komposztálók is, amelyek rendkívül praktikusak és hosszú életűek. komposztáló

A komposztáló kialakítását leszámítva, a komposztálás semmibe sem kerül.

A komposztáló helyének kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy félig árnyékos helyre tegyük, mert a teljes folyamat ideje alatt nedvesen kell tartanunk a komposztot, tűző napon pedig az értékes szerves anyagokat tartalmazó komposzt hamar kiszárad. Ügyelnünk kell azonban arra is, hogy ne legyen túlságosan nedves. Nagyobb eső előtt zárjuk le a komposztáló tetejét, ha azonban a havi rendszeres átforgatásnál úgy érezzük, hogy nagyon száraz, locsoljuk meg.

A komposztba beletehetünk minden olyan szerves hulladékot, ami a kertben és a háztartásban keletkezik. Ilyen például a fűnyesedék, a lehullott avar, valamint a metszések során keletkezett és gondosan felaprított gallyak és ágak. Ebben nagy segítségünkre lehet a STIHL elektromos kerti aprítógépe, amely pillanatok alatt apró nyesedékké alakítja a gallyakat és az egyéb könnyű, szerves hulladékot.

STIHL aprítógép

A komposztba beletehetünk minden olyan szerves hulladékot, ami a kertben és a háztartásban keletkezik.

Arra azonban különösen figyeljünk oda, hogy a komposztban megfelelő arányok legyenek, így a fűnyesedék mértéke ne haladja meg a komposztálásra váró anyagok egyharmadát. A konyhai maradékok közül a zöldségek, gyümölcsök héját, szárát, a kávézaccot és a tojáshéjat is betehetjük a komposztálóba. Ne kerüljenek azonban bele olajok, vegyszerek és ételmaradékok sem, ez utóbbiak ugyanis nem korhadnak, hanem rohadnak és nem segítik elő a humuszképződést.

ágaprító

Figyeljünk a komposztanyagok arányára!

A komposzt felhasználása

A kisebb nyesedék már három hónap alatt komposzttá válik, a nagyobb mennyiséghez azonban 7-8 hónapra van szükség ahhoz, hogy kész, úgymond érett komposztot kapjunk. A komposztunk akkor tökéletes, ha sötét, szinte fekete színű, a kézbe felvéve könnyen szétmállik, illata pedig a tavaszi esőket idézi meg. Használat előtt érdemes átrostálni a keletkezett humuszt, a nagyobb részeket pedig nyugodtan visszatehetjük a komposztálóba.

Stihl kerti aprító

A kisebb nyesedék már három hónap alatt komposzttá válik, a nagyobb mennyiséghez azonban 7-8 hónapra van szükség.

A kapott humusz kiválóan felhasználható a kerti munkákra, virágföldként is alkalmazhatjuk a cserepes növények ültetése során, de virágágyások, magaságyások kialakításakor is a talajhoz keverhetjük, valamint a gyümölcsösök tápanyag-ellátását is fokozhatjuk segítségével.

További kertápolási tippekért látogasson el a stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek oldalra vagy hallgassa meg a STIHL KertÉRTŐK podcast 4. epizódját, melyből minden fontos információ megtudható, amit a komposztálásról tudni érdemes.

A kerti aprítógépekkel kapcsolatban pedig keresse fel a www.stihl.hu weboldalt.