Bár egyes burgonyafajtákat már kora tavasszal is el lehet ültetni, a fagyok miatt óvatosságból a konyhakertben érdemes várni, kora tavasszal csak néhány gumó kerüljön ki a kertbe, ami, ha elfagy, nem nagy veszteség. Viszont, ha sikerrel járunk, akkor már nyár elején is saját krumpli kerülhet az asztalra.

A burgonyáról röviden

A burgonya termesztésének a laza és a közép kötött talajok felelnek meg leginkább, kiváltképpen akkor, ha a talaj hő- és vízgazdálkodása is kiegyenlített, levegős. A legjobbak a humuszos homoktalajok, amelyben a gumók könnyedén tudnak fejlődni, növekedni. Alkalmatlan a termesztésre a rögösödére, tömörödésre hajlamos, pangó vizes, réti talaj.

burgonya a kertben

A rögösödésre hajlamos talaj nem a legjobb választás a krumpli termesztéséhez, de alapos talaj-előkészítéssel és a tövek feltöltésével segíthetünk a helyzeten – Fotó: Zag Zoltán

A lényeg, hogy a gumók fejlődéséhez laza szerkezetű talajra van szükség, kötött közeg esetében ugyanis nehézkesen, deformáltan tudnak csak fejlődni. Ezért aztán érdemes odafigyelni az alapos talaj-előkészítésre, talajlazításra!

Milyen krumplit ültessünk?

Attól függően, hogy mikor szeretnénk betakarítani a termést, beszélhetünk korai, középkorai, középérésű fajtákról is. A legfontosabb azonban az, hogy fémzárolt, megbízható forrásból származó szaporítóanyagot szerezzünk be! Ezzel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

A felhasználás szerint vannak olyanok, melyek gumója főzés után is egyben marad, ezek főként hidegkonyhai felhasználásra alkalmasak. Jó példa erre a lila színű burgonya. A lilás színért a céklában, szederben is fellelhető antocián nevű antioxidáns felel. A kiskertekben való felhasználása azért is jó ötlet, mert a burgonyabogár nem kedveli, ráadásul a megrágott levél könnyen regenerálódik, kifejezetten alkalmas biotermesztésre is.

Azok a fajták, amelyek gumója kissé szétfő, enyhén lisztes állagú, alkalmasak sült krumpli készítéséhez. A nagyon laza szerkezetű, kifejezetten lisztes típusúak pedig ipari felhasználásra, keményítőgyártásra alkalmasak.

lila burgonya

A lila színű burgonya levelét nem kedveli a burgonyabogár, konyhakerti termesztésre ideális. Csak a színét kell megszokni! – Fotó: Polgárné Sarok Edit

Kiskertbe érdemes a kevésbé szétfövő fajtákat választani:

  • A típus: például Somogyi kifli, Svájci kék, Perui lila,
  • B típus: például Desirée,
  • B-C típus: például az Agria, mely sárga színű, szétfövő, de kifejezetten ízletes burgonyafajta.

Mikor ültessük?

Az ültetési idő ideális esetben április 5. és 25. közé esik, de természetesen ennél később is van rá lehetőség. Az egyre kiszámíthatatlanabban bekövetkező fagyos reggelek miatt a májusi ültetés is megfelelő, hiszen kelés után akkor már biztosan nem érheti fagykár, a betakarítást pedig ez még nem fogja negatívan befolyásolni.

A sortávolság lehetőleg legyen 70 cm körüli, a tőtávolság pedig 25-30 cm. Ültetési mélység: egy kapanyom mélységbe, azaz 8-12 cm mélyre. Kelést követően 2-3 alkalommal fel kell tölteni, ami elősegíti a gumókötést, megakadályozza a növény túlzott elterülését, de a gyomirtásban is szerepe van az apróbb gyomok „elföldelésének” köszönhetően.

A burgonya töltését a növény 10-15 cm-es szármagasságnál kell elvégezni először. Ezt a folyamatot legalább egyszer ismételjük meg néhány hét múlva.

Ápolás és védelem

A kiskertben a legnagyobb problémát a csapadékhiány és burgonyabogár, valamint más kártevők pusztítása jelenti. A burgonyabogár ellen a házi kertben a legjobb megoldás a levelekről történő leseprés néhány naponta. A lárvák nem tudnak elég gyorsan visszamászni a levelekre és elpusztulnak. Fontos a gyommentesen tartás is a kártevők életfeltételeinek korlátozása szempontjából.

burgonyabogár

Burgonyabogár károsítása – Fotó: pixabay

Természetesen vegyszeres megoldásra is lehet gondolni, de sajnos nem lehet egyetlen permetezéssel megszabadulni tőlük, hiszen együtt él a pete, a lárva és a kifejlett rovar. Ráadásul gyorsan megszokják a rovarölő szereket, két-három évente új hatóanyagot kellett bevetni.

Vegyszeres gyomirtással csak közvetlenül az ültetés után érdemes foglalkozni, a Sencor jól alkalmazható egy- és kétszikű gyomok ellen is.

A burgonyavész ellen alkalmazható a Ridomil Gold Plus. A burgonyavész a krumpli fitoftórás betegsége, elnevezése a kórokozó agresszív voltára, a növényeken előidézett gyors lefolyású, súlyos kártételre utal.

A Sencor és a Ridomil egyaránt szabad forgalmú növényvédő szerek. További növényvédő szerekkel kapcsolatos információkért érdemes felkeresni a növényvédőszer-kereső aloldalunkat is.

Szintén fontos, hogy kerüljük az egy családba zöldségek egymás utáni termesztését, mert így a közös károsítók felszaporodását ki lehet védeni: paradicsom után például ne ültessünk burgonyát!

burgonya öntözése

Öntözés virágzás idején – Fotó: Zag Zoltán

A krumpli öntözésére mindenképpen szükség van, ha a kelést követően nagy a szárazság, viszont később érdemes figyelni, hogy az öntözéssel semmiképpen ne tömörítsük túl a talajt.

Betakarítás

A gumó érése a vegetáció 60-70. napjától kezdődik és a gumót borító héj parásodásával fejeződik be. Az érést az egészséges növény lombjának elszáradása jelzi. A gumók felszedésével természetesen nem kell megvárni a teljes érést, már közvetlenül a virágzás után is lehet felszedni friss fogyasztásra. A korán felszedett krumpli tárolásra azonban nem alkalmas. A tárolás legkorszerűbb módjáról korábban ITT írtunk.