A freshplaza.de portál számolt be arról, hogy kínai kutatók és gombatermesztők egy speciális eljárást fejlesztettek ki, amellyel termőzsákokba töltött, szója- és kukoricaliszt, illetve búzakorpa táptalajon királylaskát lehet előállítani.

Királylaska

Egy kínai termőzsák akár 500 gramm királylaskát is teremhet – Fotó: Pxfuel

Királylaska termesztése termőzsákokban

A királylaska vagy más néven ördögszekér-laskagomba termőzsákokat a vásárlók hazavihetik, és azokban, egy hőmérséklet-ingadozástól mentes térségben a gomba magától növekszik. Mintegy 2 hónap elteltével szüretelni lehet az érett gombát.

Az eljárás kínai kidolgozója jelenleg naponta 70.000 termőzsákot tud előállítani, és azokat egyenként 0,34 euróért kínálja. Egy zsákból 500 gramm körüli királylaska gomba nőhet ki.


Milyen költségei vannak a királylaska termesztésének?

Német szupermarketekben az ilyen gomba kiskereskedelmi ára kilónként 25 euró körül alakul. Ez nyilván jóval magasabb a németországi előállítási költségnél, de a német előállítás minimum 8 euró/kg-ot tesz ki, így a kínai árajánlatot figyelembe véve az üzlet mindenképpen szép nyereséggel kecsegtet.

A feltalálók úgy gondolják, hogy a speciális termőzsákok iránt Európában is jelentős kereslet lenne és a tömeges exportra is lehetséges, ezért most olyan – a gombatermesztésben megfelelő szakértelemmel és termesztő üzemmel rendelkező – európai partnert keresnek, aki a termőzsákok előállítását és az értékesítését kínai közreműködéssel vállalná. A céljuk, hogy az együttműködés révén kombinálják az alapanyag olcsó, kínai előállítási költségét és a magas európai értékesítési árat.