Egyre több egzotikus dél-amerikai és ázsiai gyümölcs jelenik meg az európai piacokon. A freshplaza.de hírportál ismertetése szerint, az egyik különlegesség az alma-banán, amelynek termései nem hengeres, hanem sokszög alakúak, különlegesen finom ízük pedig a banán és az alma (édes és savanyú) ízkombinációját egyesíti.

Ez a gyümölcs Ázsia és Latin-Amerika számos országában terem, de rövid szezonja és a hagyományos banánnál magasabb ára miatt csak keveset szállítanak belőle Európába.

Jelenleg a SAFE, német nagykereskedelmi vállalat – előrendelések alapján – hetente kétszer szállít almabanánt (és több más különlegességet) az európai piacra.

awarra banán

Awarra-banán – fotó: Wikimédia

Hasonló a helyzet az ugyancsak Latin-Amerikából származó awarra banánnak is nevezett gyümölccsel, amely tulajdonképpen nem banán, hanem egy különleges pálmafaj, az Astrocaryum vulgare tömött fürtökben növő, citrom formájú, narancssárga színű termése.

Viszonylag magas tápértéke, vitamin- és – ami különösen meglepő az omega-zsírsav tartalma – illetve egészségmegőrző hatása miatt fogyasztják.

Amint az európai fogyasztók jobban megismerik a fent említett és más különleges gyümölcsöket, várhatóan több kerül azokból az itteni piacokra.

Régebben az az elv érvényesült, hogy „amit az európai egyszerű ember nem ismer, azt nem eszi meg". Ezt egyre inkább felváltja egy új szlogen, miszerint „amit messziről érdemes ideszállítani, az finom lehet".