Nyugat-Európában – különösen a koronavírus-járvány miatt – egyre nagyobb divatba jönnek a lakókocsis kirándulások. Ezt sokan összekapcsolják egy-egy családi gazdaság meglátogatásával, amely lehetőséget biztosít a paraszti élettel való ismerkedésre és a helyben készült élelmiszerek vásárlására – írta meg a topagrar.com.

turizmus

Kiruccanás lakóautóval – Fotó: pixabay.com

Hasonló kezdeményezés több európai országban működött már, viszont Ausztriában nemrégen vezették be, a „Paraszti élet” és a „Betekintés a vidék életébe” program keretében: aki egy gazdaság boltjában vásárol, az lakókocsijával ingyen tölthet egy éjszakát a család udvarán. A gazdák kiegészítő szolgáltatásokat (meleg víz, WC, hulladékeltakarítás) nem kötelesek biztosítani, és a vendégek (a jelenlegi körülmények között) előre nem foglalhatják le a helyet.

Ausztriában ma már összesen több mint 200 családi gazdaság vesz részt a programban és látogatható. Többségük szőlőtermesztéssel és bortermeléssel foglalkozik.

Ez a mozgalom jelentősen enyhíti a lakosság bezártságát, egyszerűsíti az élelmiszerek beszerzését, és ugyanakkor kedvező az agrártermelők számára is, mivel megkönnyíti termékeik értékesítését és egy állandó vevőkör kialakítását.

A látogatható üzemekkel évi 35 euró befizetése mellett tagsági viszonyt is lehet létesíteni, ami különböző kedvezményeket biztosít a vendégek részére. A kölcsönös előnyök alapján a lakókocsis üzemlátogatások száma növekvő tendenciát mutat.