Egy tanulmányban olyan esetet mutattak be a szakemberek, melynek során a Chondrostereum purpureum egy embert fertőzött meg – írja az IFLScience cikke nyomán a 24.hu. A lilás réteggombának nevezett faj növényeket szokott megtámadni: a fák leveleinek ezüstös elszíneződését és ágainak pusztulását okozza. Ez az első eset, hogy embert betegített meg. A szakértők szerint azonban könnyen lehet, hogy más növényparazita gombák is képesek lehetnek hasonlóra.

A gombát egy 61 éves indiai páciensnél mutatták ki, aki az alábbi tünetekkel fordult orvoshoz: rekedtség, fáradtság, köhögés, nyelési nehézség. A CT egy tályogot mutatott ki a nyakában, melyből mintát vettek.

Hiába próbálták azonban beazonosítani a betegséget, ezért a mintát elküldték az Orvosi Jelentőségű Gombák Referencia- és Kutatóközpontjának, ahol kiderítették, hogy a lilás réteggomba a kórokozó.


A beteget, aki növényi mikológusként hosszú ideig érintkezett korhadó anyagokkal és gombákkal a munkája során, gombaellenes készítményekkel kezelték ezután.

Az, hogy növényi kórokozó fertőzzön meg embert, nagyon ritka. A WHO 19, az emberi egészséget fenyegető gombát tart számon, melyek közül 4 az, amit kritikus prioritásúnak tartanak.

Indexkép: Shutterstock