A szőlőnemesítő és borász grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben.

A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként - mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a szaktárca pénteken kiadott közleménye szerint.

bor

Mathiász János halálának századik évfordulójára szerveztek ünnepi konferenciát - Fotó: pixabay.com

Rendkívüli tudással, munkabírással és elhivatottsággal rendelkezett

Keveseknek adatik meg, hogy nemcsak hazájuknak, de az egész világnak szolgálatot tegyenek - hangsúlyozta a Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem Budai Campusán tartott előadásában Farkas Sándor, hozzátéve: ehhez nemcsak tudás, tapasztalat és intuíció, de rendkívüli munkabírás és elhivatottság is kellett. Mathiász kecskeméti birtokát tudományos igényességgel kísérletezve, korának legtermékenyebb laboratóriumává fejlesztette. Világviszonylatban is egyedülálló az a teljesítmény, amellyel borai és szőlői több, mint 200 világversenyen diadalmaskodtak. Méltán nevezhette őt gróf Andrássy Gyula a borok királyának, a szőlők fejedelmének - fogalmazott.


A Magyar Nemzeti Értéktárban kiemelt helye van a munkásságának

Arról is beszélt, hogy ennek a páratlan munkásságnak kiemelt helye kell, hogy legyen a Magyar Nemzeti Értéktárban, amely a magyarság kiemelkedő teljesítményeinek lajstroma. A sors kíméletlen megnyilvánulása, hogy aki a legtöbbet tette ezért, dédunokája, Mathiász Gábor éppen 100 évvel a géniusz halála után, az idén távozott. Ezért ez a mai nap éppúgy róla is szól, mint ahogy egy kicsit mindazokról, akiknek fontos a magyar borászat és szőlészet ügye - mondta Farkas Sándor.

szőlő

A szőlő-és borágazat számára a kormányzat segítséget nyújt - Fotó: pixabay.com

A kormány évi 715 millió forint többletforrást biztosítanak bormarketing kampányra

A szőlő-és borágazat számára nyújtott kormányzati segítségként az államtitkár említést tett az elmúlt másfél évben a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programon keresztül nyújtott 2,2 milliárd forint támogatásról a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érintett bortermelők részére. Újra megnyílt a borpromóciós támogatási lehetőség, eddig már 1,2 milliárd forint támogatást ítéltek oda a pályázóknak. A bormarketing kampányra 2025-ig évente 715 millió forint többletforrást biztosít a kormány - ismertette.

borok

Újra megnyílt a borpromóciós támogatási lehetőség - Fotó: pixabay.com

A borkészítéshez megfelelő technológia kell, ezek beszerzését is támogatja a kormány

Farkas Sándor a modern, minőségi borkészítés nélkülözhetetlen elemének nevezte a precíz, naprakész technológiát. Ezért, mint mondta, külön figyelmet fordítanak a vidékfejlesztési pályázataink meghirdetésekor a borászati gépek és technológiai berendezések beszerzését célzó támogatásokra. Az elmúlt években összesen 30 milliárd forint jóváhagyott támogatást biztosítottak ezekre a fejlesztésekre.

Ezeken túlmenően az Agrárminisztérium a szüreti felkészülés jegyében EU-s forrásból 1,5 milliárd forintos keretösszeggel krízislepárlási támogatást biztosított azon termelők részére, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében - tájékoztatott az Farkas Sándor.

Magyarország a világ borászati és szőlészeti tudásközpontjává szeretne válni - Fotó: pixabay.com

A magyar borászat helye a világ élvonalában van

Erőt merítve a Mathiász életműből, el kell higgyük, hogy a magyar borászat és szőlészet helye a világ élvonalában van és - borászaink tudásával, ambíciójával, a kormány támogatásával - célul tűzhetjük ki, hogy Magyarország a világ borászati és szőlészeti tudásközpontja legyen - zárta beszédét a miniszterhelyettes.
Az ünnepi megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem Budai Campusának kertjében álló Mathiász János mellszobrot.