Ez hatalmas büszkeség a borászatnak, és nagy dolog a borvidéknek, a fajtának és a nemesítőjének. Minden borkedvelőnek érdemes megkóstolni, hiszen hazánkban nagyon erős a mezőny az Országos Borversenyen, úgyhogy amelyik bor itt a legjobb, az tényleg nagyon jó.

bor

Fotó: AGRO.bio Hungary Kft.

A Magyar Országos Borversenynek amúgy több, mint 4 évtizedes hagyománya van, ezzel még az olyan világversenyeket is előzi, mint a híres Berliner Wine Trophy. Van még valami, amire érdemes odafigyelni a borászoknak és a szőlőtermesztőknek. A borverseny legjobbjai nyilván mindent nagyon jól csinálnak, de időnként van valami, amit érdemes lehet követni. Ilyen volt korábban a borászati technológiában a barrique vagy a battonage technológia, és most talán a szőlőtermesztésben alkalmazott mikrobiológiai növénytámogatás az, ami kétségtelenül érdekes lehet.

bor

Fotó: AGRO.bio Hungary Kft.

Röviden a borversenyről

Az ország 22 borvidékéről a 252 borászat összesen 918 bort nevezett a borversenyre. A kategóriák legjobbjai nagy aranyérmet kaptak, a többiek pedig 128 aranyérmen és 151 ezüstérmen osztozhattak.

A 2023. évi Országos Borverseny legjobb fehérbora kiemelkedő, 93 pontos eredménnyel a Frittmann borászat 2022. évi Generosa bora lett.

Finoman szólva sokakat meglepett az eredmény és bizonyára nagyon sokan örültek neki. A Kunsági borvidék ugyanis nem az Országos Borversenyek favoritja... eddig. Másrészt Generosa bor sem volt idáig a sikervárományosok között, főleg, hogy ez a fajta épphogy csak nagykorú, 19 éves. A kiemelkedőnek nevezett eredményt csak fokozza, hogy a legnagyobb tolongás és a legerősebb mezőny azért a fehérborok kategóriájában van.

A sorrenden nüanszok, tizedpontok szoktak dönteni. Idén viszont a Frittmann Generosa a maga 93 pontjával úgy kiemelkedett a mezőnyből, hogy ilyet még nem nagyon látott a szakma. 90 fölötti pontszámot ez a bor kapott egyedül, volt 2 kerek 90 pontos bor, aztán 87 és 89 pont között volt vagy 30 bor tizedpontos különbségekkel. Amúgy a Frittmannék Cserszegi Fűszeres bora 87 ponttal aranyérmes lett és szintén aranyat kapott a Kunsági borvidékről a szomszédból a Gedeonék Zöld Veltelinije és a Csepel szigetről a Gál Szőlőbirtok Irsai Olivérje.

A Generosa fajta viszonylag kevéssé ismert és kevéssé elterjedt, de talán ez az eredmény ráirányítja a figyelmet erre a fiatal, de nagyon kiváló fajtára. 2022-ben évszázados szárazság volt, de a fajta remekül állta a próbát, valószínűleg a mikrobiológiai támogatás is segített. Hogy közelebbről megismerjük, ezt a fehérbort adó szőlőfajtát, következzen néhány fénykép.

generosa

Fotó: AGRO.bio Hungary Kft.

Genorosa

Fotó: AGRO.bio Hungary Kft.

generosa

Fotó: AGRO.bio Hungary Kft.

Meg kell említeni, hogy 2023-ban az erős fertőzési nyomás ellenére is hibátlanul sikerült a növényvédelem, ami nyilván részben a fajta ellenállóképességének, részben a precíz növényvédelmi technológiának és részben a mikrobiológiai támogatásnak is köszönhető.

Miből áll az AGRO.bio technológiára alapozott mikrobiológiai növénytámogatás a szőlő esetében, illetve hogyan kezelték ezt a területet

2022. tavaszán, Húsvét előtti héten hektáronként 1 liter BactoFil B 10 és szintén 1 liter CELL készítmény lett a talajfelszínre permetezve, majd azonnal a talajba forgatva.

Ennek a kezelésnek a hatására a szőlő egy nagyon egyenletesen adagolt nitrogén tápanyaghoz jut, amelyet a hasznos baktériumok felvesznek a talajban lévő levegőből, beépítenek a sejtjükbe, majd miután elpusztul a baktériumsejt, ennek a kolloid maradványából a szőlő hozzájut a nitrogénhez, ami nyilvánvalóan kell a megfelelő klorofill képződéshez, de ez a nagyon egyenletes tápanyagforrás nem vezet laza szövetű levélképződéshez, ami fokozottan kitett a kórokozóknak. Emellett a termékekben lévő és a talajban gyorsan elszaporodó baktériumok felvehető formába hozzák a talaj lekötött P és K készletét.

Nagyon fontos, hogy a CELL mikroorganizmusai gyorsan lebontják a talajba forgatott nyesedéket. Ezáltal javul a talajszerkezet és az ebben lévő szerves kötésben lévő tápanyagok is a szőlő rendelkezésére állnak. Az idei év a nagyon erős fertőzési nyomás miatt marad emlékezetes. Ezért is fontos, hogy a BactoFil és a CELL hasznos baktériumai gátolják a talajba került kórokozók szaporodását és így csökkentik a fertőzési nyomást.

A nyertes bort adó parcella – ahogy a Frittmann borászat teljes szőlőterülete – a BactoFil B 10 és a CELL mellett, azzal egyidőben Algater-es kezelést is kapott.

Ezt a fonalas talajalgát tartalmazó készítményt csak a talajfelszínre kell permetezni. A kijuttatás után 4-5 héttel szemmel is megfigyelhetően a fonalas algák beszővik a talaj legfelső rétegét, eztért gyakorlatilag egy biológiai talajtakarásról beszélhetünk. Ez a kezelés alapvetően három előnyt nyújt:

  1. jelentősen lecsökken az erózió és a defláció veszélye,
  2. a talajban lévő nedvesség elpárolgása nagymértékben csökken, ezért a kezelt területen csökken a szárazság okozta stresszhatás,
  3. végül a fonalas alga által beszőtt talajfelszínről a csapó esők nem verik fel a kórokozókat a szőlő leveleire.

Régi magyar mondás szerint a sikernek sok gazdája van, a kudarc pedig mostoha gyerek. A Frittmann Generosa sikere mögött kétségtelenül nagyon sok dolog szerepel. Ezek között pedig bizonyosan ott van az említett 3 mikrobiológiai csúcstermék használata is.

Egy szó, mint száz, a Generosa 19 év után révbe ért és helyrekerült a kunsági borvidék is végre, hiszen nem csak a legjobb fehérbor ide valósi, de az ország legjobb pezsgőjét is a szomszédos Kiskőrösön a Szentpéteri borpince készítette.

Ennek a két borászatnak bizonyosan van mire büszkének lenni, a többieknek pedig egy hatalmas bíztatás ez. Elmúltak az idők, amikor a Kunság a tömegborokról szólt. Innentől kezdve tudnia és éreznie kell minden kunsági borásznak, hogy az ő birtokában is teremhet egy nagy aranyérem, ha hisz benne és rendesen megdolgozik érte. A mikrobiológiai támogatás pedig kétségtelenül növeli a termésbiztonságot és kihozza a szőlőből a legjobb zamatokat, amelyeket a borbírák keresnek és ami a borfogyasztókat elégedett, visszatérő vásárlóvá teszi.