Az Ázsiában elterjedt és onnan származó szamurájdarazsat (Trissolcus japonicus) Amerikában először Oregon államban észlelték 2016-ban, azóta viszont egyes helyeken Európában is megjelent, sőt világszerte gyors elterjedése várható – olvashatjuk az agroxxi.ru, orosz hírportálon. Ez a rovar a nagy károkat okozó márványos poloska (Halyomorpha halys) természetes ellensége, és egy egészen különös módon – petéit a poloskák bábjaiba rakva – a kikelés előtt elpusztítja azokat.

márványos poloska

Márványospoloska egy szőlőfürtön – MTA AK Növényvédelmi Növényvédelmi Intézet

Az Oregoni Állami Egyetem (OSU) kutatói 9 különböző növényvédő szer hatását vizsgálva és a szamurájdarázs tevékenységével összehasonlítva úgy gondolják, hogy az Amerikában jövevénynek számító szamurájdarázs jól felhasználható a biológiai növényvédelemben, és elterjedése a jövőben csekély peszticidek kiegészítéssel megoldja a márványos-poloskák elleni védekezést.

Ugyanakkor, a laboratóriumi és szántóföldi kísérletek azt mutatták, hogy a neonikotinoidok és a piretroidok, sőt bizonyos – ártalmatlannak tartott – biopeszticidek maradványai kedvezőtlen hatást gyakorolnak a szamurájdarázs életműködésére, amely egyébként aránylag jól képes átvészelni a gyümölcsültetvényekben alkalmazott peszticidek hatását.