Közterületen a fiatal hernyók ellen a Dimilin 25 WP, később a nagyobbakra a Mospilan 20 SG + Decis Mega kombinációja engedélyezett. A bokrok belsejét kell elérnie a permetlének, tehát nagy nyomással dolgozzanak, és tapadásfokozókat is keverjenek a rovarölők mellé! A gyökérnyaknál is csoportosulhatnak, sőt a sövények alatti díszkövek alá is behúzódhatnak. Sajnos már a kislevelű buxust /Buxus microphylla/ is megkedvelte!

2019-ben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítségével felállítjuk azt az előrejelző hálózatot, mellyel a lepkék rajzását követhetjük. Az MTA Növényvédelmi Intézetének a csapdáit telepítjük, melyeket önök is megrendelhetnek a www.csalomoncsapdak.hu oldalról. Érdemes kipróbálni!

A legpontosabb előrejelzést mindig a saját sövényük közelébe kifüggesztett eszközök adják. Április végén már ki lehet helyezni a feromoncsapdát.

kép

A két hím lepkét a varsáscsapdában, az alján, a gyűjtőtálban fotóztam – A szerző felvétele

Az enyhe tél nem gyérítette a kullancsokat. A közterületeken befogott kutyákban már aktívan szívó, kövérre hízott példányokat találtak az állatmenhelyek dolgozói. A nyugati és az északi megyék a legfertőzöttebbek.

A közterületi kullancsirtást betiltották, nincs hivatalosan engedélyezett készítmény. A növények rovarkártevői ellen használt Decis Mega kiváló mellékhatást mutat a kullancsok ellen is.

A hatóanyagát megtalálhatjuk a bolhairtó nyakörvekben és a humán készítményekben is.

Budapesten lecsökkent a számuk, de a nyugati megyékben ellepik a hársfák törzsét, ágait a hársbodobácsok telepei. Már ébredeznek, lassan szétszélednek. Néha betévednek az ablakokon, a verőköltő bodobácshoz hasonlóan gyülekeznek a napsütötte házfalakon.

kép

Bodobács lárvái és a kifejlett imágók – A szerző felvétele

Egyik faj sem kártevő, nem károsítják a növényeket. A verőköltő korhadékevő, igaz, néha megtalálható a hárs sarjhajtásain. A hársbodobács a fán él, de csak a felleveles termésen szívogat, a lefényképezett levélen sem láthatnak kifehéredő szívásnyomokat. Tehát a fák védelme miatt nem kell permetezni ellenük. Jó lenne megértetni a lakosokkal, hogy még egy kicsit várjanak és eltűnnek a fákról, a falakról a rovarok.

bodobács

Hársbodobács – A szerző felvétele

Hasonlóan türelemre kellene inteni a telefonálókat a felébredő poloskákkal kapcsolatban is. Manapság főleg a zöld vándorpoloskával és az ázsiai márványospoloskával találkozhatnak a lakásokban. A tavasz beköszöntével kirepülnek, de a hideg estéken még visszalátogatnak, kerengenek, búcsúznak a téli búvóhelyüktől. Nemsokára végleg kiköltöznek, párzanak, és lerakják a petéiket a megfelelő tápnövényre.

Az egynyáriakon, az üvegházakban és a zöldségágyásokban egyre nagyobb gondot okoznak a lárváik. Az adott növényre engedélyezett rovarölő szerekkel gyéríthetőek. Az MTA 2020-ra a poloskák előrejelzésére és gyűjtésére is alkalmas eszköz prototípusát ígéri. Kíváncsian várjuk!

További növényvédelmi előrejelzésért és fotókért, a rajzási táblázatok megtekintéséért látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.