A vidéken élők többsége úgynevezett csiga elriasztó növényeket próbál ültetni, már évek óta több, kevesebb sikerrel. Ha ezzel veszik körbe a konyhakertet, akkor csak kisebb károkat okoznak, nem lesz invázió. A paszternák, zsálya zsázsa illetve a fekete ribizlinek nem szeretik a szárát rágni. Kifejezetten riasztóan hatnak rájuk. Lehet egyébként számukra pitypang mulcsot is ültetni, ami igazi csemege és raisztásként csak azt fogják falatozni. De vigyázat ezt folyamatosan pótolni kell mert ha nincs mindent megesznek - mondta az agroinform.hu kérdésére Halasi Krisztina kertész.

Az egyik legtökéletesebb megoldás az indiai futókacsa lehet, amelyik kifejezetten kedveli, és le is tudja nyelni. Ezzel a kacsával viszont az a baj, hogy a húsa nem finom, nem értékes a tartása a gazdáknak így itthon nem is tenyésztik. A szakemberek szerint azonban érdemes lenne pár darabot beszerezni, mert óriási kárt tudnak okozni a csupasz csigák. Ezek a kacsák pedig főként a csupasz csigával élnek, alig esznek mást.

Milliós károkat tudnak okozni a csigák, készüljünk fel időben — fotó: Shutterstock


A csigák évente Nyugat-Európában közel százmilliós kárt okoznak. Az egyik legjobb megoldás a már bevált indiai futókacsa vagy az úgynevezett csigaszedő és egyben megsemmisítő robot lenne, de még fejlesztés alatt van. Itthon továbbra is az összegyűjtésük tűnik a leghatékonyabb módszernek.

Nyugat-Európában viszont bevett gyakorlat, hogy nemcsak alkalmazzák őket a csupasz csigairtásra, de bérbe is adnak kacsákat. Így nemcsak a kiskerteket tudják megóvni, de a nagyobb ültetvényeknél is hasznosak.

Próbálkoznak a kutatók robotok kifejlesztésével is amelyek ugyan nem nyeli le, de mindet összeszedi és megsemmisítőbe kerülnek. A találmányt ugyan Angliában és Franciaországban is bemutatták, de még fejlesztés alatt van.

Sózni tilos - hívta fel rá a figyelmet a kertész. Ezzel a módszerrel nemcsak a csigát írtjuk ki de a talajt is tönkretesszük. Sőt a többi növénynek sem tesz jót. inkább próbáljuk kertünket apró kaviccsal vagy összetört tojáshéjjal védeni.lehet trükkös csapdákat állítani nekik ahonnan majd egyszerre kapkodhatjuk fel őket nagy mennyiségben.