A freshplaza.com hírportál ijesztő képet rajzol a narancslé árának várható, drasztikus emelkedéséről.

narancslé

Narancslé – fotó: freepik.com

A narancslé árak az utóbbi másfél évtizedben folyamatosan növekvő és megállíthatatlanak látszó tendenciát mutatnak. A jelenlegi átlagár tonnánként 5.390 dollár körül alakul, ami a tavaly októberi átlaghoz viszonyítva 115%-os emelkedést jelent, és az előrejelzések szerint további emelkedés várható.

Az áremelkedés elsődleges oka a globális narancstermésnek az utóbbi évtizedekben bekövetkezett folyamatos csökkenése, amely viszont a narancsfák világszerte terjedő vírusos betegségére vezethető vissza.

A zöldüléses betegség tartós veszélye folyamatosan károsítja a narancsfákat (a megtámadottak jelentős részét elpusztítva) olyan kulcsfontosságú termelő országokban, mint Brazília, Mexikó és az Egyesült Államok.

A zöldülés egy egyelőre gyógyíthatatlan bakteriális betegség, amely a gyümölcsök korai lehullásához, keserűségéhez és elhalványulásához vezet, erősen csökkent hozam mellett.


A világ narancslé-kínálatából több mint 75%-kal részesedő Brazíliában, piaci források szerint a lékészletek közel nullára estek vissza. Ugyanakkor, az amerikai készletek évek óta tartó, folyamatos apadása mellett, a világkereslet egyre növekvő tendenciát mutat. Az európai készletek egyelőre még jobban képesek lépést tartani a kereslet növekedésével.