Ha tél, akkor narancs. Nem mintha nyáron nem juthatnánk hozzá ehhez a finom gyümölcshöz, de olyankor általában a dinnye viszi el a pálmát a narancs elől. A narancs nyáron inkább frissen facsart formában jut el hozzánk, míg télen gyakrabban falatozzuk akár tévénézés közben is.

Ismerd meg a narancsot

1. A narancsfa legfeljebb 8-15 méter magas, örökzöld fa. Terebélyes, gömbölyded koronájú, melyen a levélhónaljakban tövisek találhatóak. Virágainak erős illata van, és körülbelül 5 cm nagyságúak.

narancs hámozott héj

A narancs nem csak finom, a héja is nagyon hasznos. Fotó: Shutterstock

2. A narancs egy narancssárga, olajjáratokat tartalmazó külső, és egy fehér, szivacsos, belső rétegből áll. Ez alatt találhatóak a gerezdek. Egy gerezd egy termőlevélnek felel meg. A magvak a gerezdek belső szegletében fejlődnek ki, de manapság már sok a mag nélküli narancs.

3. A narancs termése, vagyis a bogyója, 10-14 gerezdre tagolódik, amelyek egymáshoz és a héjhoz tapadnak, ezért sokkal nehezebb hámozni, mint a mandarint. De könnyen ki lehet facsarni, és a leve igazán üdítően hat ránk, akár télen, akár nyáron fogyasztjuk.

4. A narancs akár gyümölcsként elfogyasztva, akár lé formájában, nagyon sok energiával és vitaminnal lát el minket. Így hát napi parancs, egy nagy narancs. Ráadásul amellett, hogy igazán finom és egészséges, ráadásul most már nagyon könnyen elérhető az év bármely szakában, és még az az előnye is megvan, hogy igen kevés benne az energia. Így nem okoz súlyos súlyproblémákat sem.

5. A narancs az egyik legnagyobb téli C-vitamin-forrásaink egyike. Például a  "Navel" fajtájú narancs 25 százalékkal több C-vitamint tartalmaz, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete. A természetes C-vitamin ráadásul sokkal hatásosabb, mint a tabletták, hiszen bioflavonokkal együtt előfordulva hatása erősödik.

6. A narancs emellett bőségesen tartalmaz még A- és B-vitaminokat is. Ezek egyrészt segítik a látásunk és a bőrünk egészségét, emellett pedig fontosak a szénhidrát- és zsíremésztés szempontjából is. A benne található antioxi flavonok és karotinok, antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma jó hatással van a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre.

7. A vérnarancsok kisebbek, mint a hagyományos narancsok, héjuk és gyümölcsük pedig piros, amely az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhető. Az antociánok gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak, a narancs nobelitin tartalma pedig segít megelőzni a trombózis kialakulását. Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokra hatásosak, és elpusztítják a különféle vírusokat és baktériumokat. Vízhajtóként is megállja helyét, és fontos kalcium-, magnézium- és káliumforrás szervezetünk számára.

8. Ha enni szeretnénk a narancsot, akkor érdemes a mag nélküli fajták egyikét választani. Ezeket onnan könnyű felismerni, hogy kívülről van rajtuk egy köldökszerű bemélyedés. Ez az úgynevezett Navel narancs, ami amellett, hogy nagyon könnyen hámozható, igazán édes és lédús. Ha nem enni szeretnénk, hanem narancslevet szeretnénk facsarni a gyümölcsből, akkor a Valencia nevű fajta lehet a legjobb választás, hiszen nagyon finom, és rengeteg levet tartalmaz.

9. Nem csak vérnarancsok vannak, hanem félvér narancsok is. Ilyen az olasz Moro, amely sötétvörös húsú,  savanykásan édes. Nagyon kevés magja, viszont érdes héja van. A Salustianas nagyon édes vérnarancs, a Shamouti pedig nagyon nagy és ovális gyümölcs. Sajnos nagyon vastag a héja, így nem túl gazdaságos gyümölcs.

A narancs színe egyébként semmit sem árul el arról, milyen ízű a gyümölcs. Míg az állandóan meleg hőmérsékleten termesztett fajták halvány sárgák, addig ott, ahol változik a hőmérséklet, inkább pirosas narancssárgásak lesznek a narancsok.

szeletelt narancshéj

A narancs héja kandírozva is kiváló, de illatosíthatunk is vele. Fotó: Shutterstock

10. A narancs nem csak belül, kívül is hatásos. Adjunk a kinyomott levéhez egy teáskanál olajat és két marék durva sót, és máris kész a csodás, házi bőrradír.

Ezt tedd a narancs héjával

A narancs elfogyasztása után nem érdemes kidobni a héját, hiszen nagyon sok mindenre fel tudjuk használni.

1. A narancs héját tegyük a meleg radiátorra, és csodás illata be fogja járni az egész otthonunkat.

2. A narancsnak nem csupán a gyümölcse hasznos, de a fehér színű, belső héja, a vatta is igazán fontos szervezetünk számára, hiszen a fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak. A narancs lereszelt héja csodás ízt ad a narancsból készült befőtteknek, süteményeknek, lekvároknak. Fontos azonban, hogy bio narancsot használjunk.

3. Nem csupán a radiátoron, hanem a ruhák között is megállja a helyét a szárított narancshéj, hiszen csodás illatot biztosít az ágyneműknek, ruháknak. Érdemes egy vékony vászonzsákba tenni, és úgy betenni a szekrényekbe, a fiókokba.

4. A narancs héja a potpourri-ban is kiválóan működik, hiszen erős narancsillatot biztosít.

5. A bionarancs héját a fürdővízbe is beszórhatjuk, hiszen a meleg vízben kiáznak a narancs illóolajai, és kellemes illattal teszik még pihentetőbbé a fürdőt.

6. A narancs héjából testradírt is készíthetünk. Ehhez keverjünk össze kókuszolajat és cukrot, majd adjunk hozzá apróra vágott narancshéjat. A radírozás hatására bőrünk megújul, és hámlasztó hatása is lesz a kezelésnek.

7. A narancshéj segítségével könnyebben eltávolíthatjuk a konyhai zsírfoltokat is. Egyszerűen csak dörzsöljük be vele a foltot, majd mossuk le.

8. A kandírozott narancshéj igazán finom, és akár süteményekbe is tehető. Fontos azonban, hogy bio legyen a narancs, amelynek a héját kandírozzuk.

9. Tegyünk száraz narancshéjat a barnacukorba, hogy a héj felszívja a nedvességet, így a cukor nem fog összeállni.