A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) tudósai egy olyan eszközt konstruáltak, amely elektromos jeleket képes közvetíteni a növények és az emberek között – olvashatjuk a sciecedaily.com hírportálon.

Vénusz légycsapója

Vénusz légycsapója – Fotó: pixabay.com

A felfedezés első lépéseként a kutatók a hidrogél nevű tapadó anyag segítségével egy elektródát helyeztek a Vénusz légycsapójaként ismert rovarevő növényre, amelynek révén egyrészt észlelni lehet a növénynek a környezetre való reagálását, másrészt elektromos jelzésekkel el lehet érni, hogy a növény 1,3 másodpercen belül bezárja a rovarcsapdáját. A jelzéseket mobiltelefonnal is lehet közvetíteni. Az elektródával való összekapcsolás nem akadályozza a növény fotoszintézisét és életműködését.


Ez gyakorlatilag az emberek és a növények közötti kommunikáció első, tétova lépését jelenti. Az elektromos jelek egyelőre még nagyon gyengék, és értelmezésük bonyolult, de a kommunikáció lehetősége már oda-vissza bizonyítva van, bár messze nem hasonlítható össze az emberek közötti „beszélgetéssel”.

A növény apró szőrökkel borított, viaszos és egyenetlen felülete nehezen teszi lehetővé a tökéletes elektromos kapcsolódást. Chen Xiaodong professzor elmondta, hogy a kísérleteket folytatni, és folyamatosan tökéletesíteni kívánják. Az eddigi eredményeket a Advanced Materials folyóiratban közölték.

A "Jól érzed magad? kérdés feltevésére – érthető választ remélve – valószínűleg még sokat kell várni, de a felfedezés addig is lehetőséget biztosíthat növények tömeges megmentésére és termésük növelésére.