Igen nehéz éveket tudhatnak maguk mögött az almatermesztők. Az elmúlt 4-5 esztendőben az agrárium egyik vesztes ágazata, hiszen a piac régóta telített, így a gazdák rá vannak kényszerülve arra, hogy önköltségi ár alatt adják el a terméküket.

Fagyok és nehézségek

Ha az ár nem lenne elég nagy gond, akkor ott vannak még a tavaszi fagykárok, az aszályos hetek és hónapok, valamint a megemelkedett tárolási és vegyszerezési költségek. Ezek csak a leggyakoribb problémák, amikkel a termesztőknek szembe kell nézniük - írta meg a karpatinfo.net.

Mindez azonban nem akadályozza meg a gazdákat a termesztésben, ráadásul egy részük igen bizakodó. Ide tartozik a Somi-hegyen másfél hektáros ültetvényről gondoskodó ifj. Deme András és annak családja.

"Közel egy évtizeddel ezelőtt telepítettük gyümölcsösünket, ám az még nem fordult elő, hogy ősz elején a minőségi alma kilójáért a nagybani felvásárlók 12-15 hrivnyát is kínáljanak" - mondta el a gazdálkodó. Hozzátette, hogy a magas felvásárlási ár oka szinte kizárólag a háborús helyzet. Már tavaly érezni lehetett, hogy az ország egyes területein lévő ültetvényeket a termesztők magukra hagyták, főleg azért, mert a gazdájuk harcol, az idősebb termesztők pedig a bizonytalan megtérülés miatt bele sem tudtak fogni a gyümölcsös gondozásába.

Már az első évben problémát okozott

A folyamat már a háború elején elkezdődött, de csak most ért a csúcspontra. Azokon az ültetvényeken, ahol a metszést két évig elhanyagolják, ott már szinte nincs visszaút, a következmények katasztrofálisak. Az a gyümölcs, ami megterem ilyenkor, maximum léalmának használható fel. Idén ráadásul még a sok csapadék is gondot okozott, így még az ellenálló fajták esetében is legalább hat-hét alkalommal volt szükség permetezésre, hogy az alma ténylegesen első osztályú, azaz nyersen fogyasztható legyen.

Egyre többször okoznak gondot a tavaszi fagyok, de a termesztőket még ez sem akadályozza meg - fotó: pexels.com

A termesztő hozzátette, hogy az idei termés minőségben és mennyiségben is sokkal jobb, mint egy átlagos esztendőben. Kiemelte, hogy mivel már évekkel ezelőtt gond volt a varosodás és a betegségek kezelése, így egy ideje ellenálló fajtákat telepítenek, ezzel felére csökkentve a vegyszerezés mértékét.

Az almaszüret megkezdődött, folyamatosan szedik és hordják a termést. A folyamat a Rozella fajtával indult, amit aztán az Orion, a Sirius, valamint a Red Topas és a Luna követ.