A biopeszticidek a növényvédelemben alkalmazható élő mikroorganizmusokat, azok kivonatait, illetve a növények viselkedését módosító szereket jelentik, amelyek hatékonyan alkalmazhatók a kórokozók és kártevők elleni védekezési programban – írja a farminuk.com.

Az elkövetkező 20 évben az ilyen termékek száma várhatóan meghaladja a hagyományos, kémiai alapú peszticidekét. A biológiai növényvédő szerek alacsony kockázatot jelentenek az emberi egészségre és a környezetre, különösen nagy előnyük, hogy a legtöbb esetben nincsenek maradványaik, azaz gyakorlatilag nem hagynak nyomot a növényekben és az ökoszisztémában. Itthon is egyre több a mikrobiológiai rovar- és gombaölő szer, sőt a károsítók természetes ellenségei is elérhetőek pl: atkák, poloskák, paraziták.

bio

Hazánkban is egyre több biológiai készítmény érhető el – fotó: Shutterstock

A biológiai növényvédő szerek egyszerre fokozhatják a növényvédelem hatékonyságát és csökkenthetik a környezetterhelést. Szélesebb körű elterjedésüket azonban akadályozza, hogy a növénytermesztők nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a jelenleg elérhető termékekről.

Az Egyesült Királyságban a biopeszticidek alkalmazását előmozdító AMBER projekt keretében végzett részletes felmérés kimutatta, hogy a termelőknek egyrészt alig van tudomásuk arról, hogy ezek a szerek léteznek, másrészt nem ismerik pontos alkalmazási lehetőségeiket. "E hiányosságot kiküszöbölése érdekében a termelőket érdemes szélesebb körű információkkal és tanácsokkal ellátni az ilyen növényvédelmi készítmények optimális alkalmazási feltételeit illetően” – nyilatkozta a projekt vezető tudósa.