Honlapunkon 2018. december 18-án jelent meg az a hír, amely a rézvegyületek okozta következményekről és arról, számolt be, hogy az Európai Unióban régóta fontolgatják ezek betiltását. Mivel egyelőre a rézvegyületek helyettesítésére nem találtak megfelelő jelöltet, 2026-ig használni lehet az Unióban a réztartalmú szereket. A következő hét évben az EU agrártermelői hektáronként maximálisan 28, átlagosan azonban csak 4 kg tiszta rezet használhatnak.

Ismeretes, hogy a gombás betegségek elleni réztartalmú növényvédő szeres kezelések során óhatatlanul réz kerül a talaj felső rétegébe, mely aztán ott felhalmozódik. A felhalmozódás mértéke nagyban függ a talaj kémiai, fizikai tulajdonságaitól, az emberi beavatkozások (műveletek) jellegétől, a növénnyel való borítottság mértékétől, a klimatikus viszonyoktól.

Minthogy az Európai Unióban a tartós kultúrák közül a réztartalmú szereket főleg a szőlő-, olíva- és gyümölcsültetvényekben használják, így ezekben a legnagyobb a talajban a rézfelhalmozódás veszélye.

kép

2026-ig még használni lehet az Európai Unióban a réztartalmú szereket – fotó: Shutterstock

Az Európai Unióban a LUCAS-program keretében közel 22.000 – ültetvényekből származó – talajmintát vizsgáltak azok réztartalmát illetően. Az  eredmények alapján meghatározták azokat a régiókat, ahol különösen ügyelni kell a káros rézfelhalmozódás elkerülésére. Az e program során kapott adatok jól felhasználhatók az EU kezdeményezte RECARE-programban, 25 EU-tagország részvételével.

Sikerült így megtalálni azokat a régiókat, melyek különösen „sebezhetők” a réztartalmú szerek használatával. Ilyen „érzékeny területek” főleg Franciaország és Olaszország olyan részein találhatók, melyekre nedves, nyirkos klíma a jellemző.