A gondosan dédelgetett növényeinket számos környezeti veszély fenyegeti. A talajainkban felszaporodott kórokozók egyre nagyobb gondot jelentenek a növénytermesztésben, mert az állományok gyors leromlásához, akár a teljes pusztulásukhoz is vezethetnek. A Kwizda Garden által forgalmazott, a talajban egészséges mikrobiológiai környezetet biztosító hasznos gombapreparátumokat alkalmazva, szerencsére már biológiai úton is hatékonyan megfékezhetjük a károsítók rohamos terjedését!

palántadőlés uborkán

Palántadőlés uborkán – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

Nem elég, hogy a régiónkat sújtó klímaváltozás miatt egyre több kártevővel és kórokozóval kell megküzdenünk a növénytermesztésben, a folyamatos hatóanyag-kivonások, és az áruházlánci maradékérték-szigorítások miatt az ellenük alkalmazható kémiai szerek száma is drasztikusan lecsökkent.

Az EU-s törekvések és tervezetek miatt (Green deal) a közeljövőben még további korlátozások várhatóak. Érthető és logikus, hogy ebben a helyzetben egyre több gyártó keresi és egyre nagyobb szerepe van a hatékony biológiai megoldásoknak, amelyekkel sok esetben környezettudatosan kiegészíthetjük, jó esetben akár teljesen ki is válthatjuk a kémiai hatóanyagokat! Ez nagyon jó és bíztató a környezetvédelmünk szempontjából, de bizonyos gazdasági és hatékonysági mutatókat is figyelembe kell venni ahhoz, hogy valósan és tisztán lássuk a kialakuló helyzetet. Jó lenne tudni egy biológiai hatóanyagról azt is, hogy valójában mi van benne, mennyi van benne, és hogy mit várhatunk el tőle!

saláta palánta

Saláta palánta – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

Az Idemio® egy olyan új biológiai növényvédő szer, amellyel hatékonyabb, ugyanakkor környezetbarát lehetőségünk nyílik a talajlakó és a talajból fertőző gombák elleni védekezésben.

Az Idemio®-ban lévő Trichoderma asperellum gomba sokak fejében úgy rögzült, hogy ez a „gombaevő gomba”, ami tulajdonképpen igaz is, de ettől azért a Trichoderma jóval többre képes! Az életmódjából adódóan összetett módon gátolja a kórokozó gombák szaporodását és kártételét a talajban. Használatával minimálisra csökkenthető az olyan, a  gyökeret és a szárnyaki részt támadó betegségek kialakulásának a lehetősége, mint a fuzárium, pítium, verticílium, vagy a szklerotínia, stb.

Emellett a talajban kötött formában lévő tápanyagokat a növény számára felvehetővé teszi, a szár- és gyökérmaradványokat pedig elbontja. Az általa termelt hormonszerű (auxin) anyagok fokozzák a gyökérzet növekedését, aminek köszönhetően javul a tápanyagok és a víz felvétele és hasznosulása. A gyökérrendszer környezetében lévő káros mikrobák által termelt kedvezőtlen hatású toxinokat (méreganyagokat) közömbösíti és lebontja, ezzel is fokozza a növények növekedését, valamint már a puszta jelenlétével, a szerzett immunválasz reakció kiváltásával javítja a stressztűrő képességüket is.

Az Idemio®-val végre egy olyan új és korszerű biológiai növényvédő szer áll a rendelkezésünkre, amelyről pontosan tudjuk, hogy mi van benne, mennyi van benne, és hogy mit várhatunk el tőle! Alkalmazásával egy jövőbemutató, környezetkímélő, a kémiai hatóanyagmaradékoktól mentes termelésre nyílik lehetőségünk! Erre szorítanak bennünket a szigorodó szabályozások, de egyre nagyobb erre a társadalmi igény is!

Elolvasom a teljes cikket >>>>

Varga László

Kwizda Agro Hungary Kft, Garden Ágazat

Kertészmérnök, dísznövény- és zöldségtermesztési szaktanácsadó

Mobil: +36 30 928 6172

laszlo.varga@kwizda.hu

kwizda garden