A kezdeményezést az ország egyik legkisebb borvidékének számító móri borvidékének borászai hívták életre 3 évvel ezelőtt, akik hisznek az egyedi és sokoldalú szőlőfajtában, amelyből készülhet könnyed, frissítő fehérbor, izgalmas pezsgő, de akár nagy borrá is érhet a hordóban – s nem utolsósorban, forró nyári napok zamatos fröccsalapanyaga is lehet. Lehet, hogy ez utóbbi ünneprontás, de nagyon sokan így ismerik és szeretik az ezerjót. Pontosabban hogy szeretik, nagyobb biztonsággal állítható, mint az, hogy ismerik is.

Az ezerjó sokszínű magyar fajta, szeptember második felében érik. Fürtje középnagy, vállas, tömött. A statisztikák szerint a világon nagyjából 1000 hektáron termelik, Magyarországon nem egészen 600 hektáron van jelen. Arányaiban viszont a legfontosabb fajta, jelentős felületen termelik a móri borvidéken, Neszmély környékén, a kunsági borvidéken. Fontos megemlíteni a hazai termelés kapcsán a Soltvadkerti OEM-et, amely kizárólag az ezerjóra épülő eredetvédett bor és háromféle stílusban készülhet: száraz bor, töppedt szőlőből készült édes bor és pezsgő.

szőlő

Az ezerjó tényleg ezerarcú, bár ezt nem sokan tudják – fotó: pixabay

A fajta magas savak mellett viszonylag magas alkoholra is képes. Gyakran zöld fűszerek, bazsalikom, kapor, vágott fű és némi gyógynövényes tónus és diszkrét gyümölcsösség jellemzi. Jól áll neki a fahordós érlelés, semleges jellege miatt a termőterület adottságai messzemenően megjelennek borában. Az ezerjó igazi gasztrobor, amelyet egész évben kellemes fogyasztani, mivel elég neutrális ízvilággal rendelkezik. Ennek köszönhetően az ételek diszkrétebb fűszereit és ízeit felerősíti, magasabb savainak köszönhetően pedig a nehezebb, zsírosabb összetevők sem fognak ki rajta.