A Föld népességének gyors növekedésével a tudósok egyre intenzívebben kezdik vizsgálni a Földön kívüli növénytermesztés lehetőségét, amely a mai elképzelés szerint leginkább a Marson valósítható meg (ha egyáltalán megvalósítható) – olvashatjuk a sciencedaily.com oldalon.

Mars vörös talaja

Mit lehet termeszteni a Mars kietlen talaján? – Fotó: pxfuel.com

A Colorado-i Állami Egyetem kutatói – Franklin Harris irányításával – megállapították, hogy a Mars „regolitnak" nevezhető talaját imitáló közegben nagy szükség van a nitrogén utánpótlásra.

Az adott talajtípuson a somkóró termeszthető, de nem társulnak azokhoz a nitrifikáló baktériumok. A somkóró hajtásai és gyökerei viszont mintegy 75 százalékkal nagyobb növekedést produkálnak ilyen baktériumokkal beoltva, mint oltás nélkül. Ez annyit jelent, hogy a szóban forgó baktériumok – az általuk megkötött nitrogénnel együtt – döntő és költségmeghatározó szerepet játszhatnak a Marson történő esetleges növénytermesztés sikerében, amennyiben ezeket a baktériumokat sikerül oda telepíteni, és a növények gyökereivel való szimbiózist kialakítani.


Az elmélet  tesztelésére a kutatók mesterséges „regolit" talajt és a Marshoz hasonló feltételeket hoztak létre, és a növények egy részét a Földön termesztett somkóró gyökérnóduszain természetesen megjelenő Sinorhizobium meliloti baktériummal oltották be.

A Marson történő növénytermesztés lehetőségeinek és a „regolit" talajnak a termeszett növények esetleges toxicitásának pontosabb megállapításához további kísérletek szükségesek.