Minden évben, bár különböző mértékben, előfordul a dió zöld buroklevelének fekete foltossága, gyakran nagy felületen is – írja dr. Némethy Zsuzsanna legújabb cikkében, a novenyvedoszer.hu-n.

dió

Fekete foltosság a dió burkán – fotó: pixabay.com

Az elváltozást több károsító is okozhatja

Az elváltozást újabban a dióburok-fúrólégynek tulajdonítják, pedig valójában más szervezetek is felelősek lehetnek a hasonló tünetek kialakulásáért.

dió gnomóniás gombabetegségét (kórokozója Gnomonia leptostyla) a leveleken 2-4 mm-es sötétbarna szegélyű, általában kerek, közepén kissé kivilágosodó foltokról lehet felismerni. A foltok között a levél elsárgul, majd idő előtt tömegesen lehullik. A gomba a termés zöld buroklevelét (epikarpiumát) is megfertőzi, azokon a 2-3 mm-es kör alakú foltok jelennek meg, amelyek kissé besüllyedőek, sötétbarnák, feketének látszóak, közepük kiszürkül.

Erős fertőzéskor a foltok összeolvadhatnak, és a feketés elszíneződés a buroklevél nagy felületére kiterjedhet. A fekete szín a dióbélen nem okoz elváltozást. A foltbetegség a dió éréséig folyamatosan előfordul, és a lehullott, érett diónál is általános. A dió termésénél bár gyakori betegség, nem jelentős, mivel bél tartalmat nem fertőzi.


egészséges dió

Mindenki egészséges diót szeretne – fotó: pixabay.com

A dió elterjedt és súlyos baktériumos betegségére, melyet a Xanthomonas arboricola pv. juglandis baktérium okoz, levélfoltosság és buroklevél elfeketedés jellemző. A leveleken a fertőzés után fekete, egyszínű, mellék-erek által határolt, szegletes vagy szabálytalan alakú foltokról ismerhető fel. Kezdetben a foltokat sárga elmosódott udvar szegélyezi.

A zöld burok levélen szabálytalan alakú, különböző méretű, sötétbarna, nedves, rohadó foltok fejlődnek, a beteg burok rátapad a dió csonthéjára, és fekete színű lesz. A buroklevél nehezen vagy nem válaszható le a dió héjáról. A dió csúcsánál, a héjak egymáshoz illeszkedésénél a baktérium behatol a dióbélbe és annak nedves rothadását, megfeketedését okozza. A fertőzött dióbél később ugyan beszáradhat, de fogyasztásra alkalmatlanná válik.

Nyugati dióburok-fúrólégy

A dió rettegett kártevője a nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) aminek a megjelenése és károsítása július elejétől várható. Az ország melegebb részein a feromon-csapdák fogásai szerint a legyek kikelése megindult.

Az idei év az átlagosnál melegebb tavasszal kezdődött, ami a rovarok fejlődésmenetét is felgyorsította, így azok a szokásosnál korábban jelentek meg.

A lárváik lábatlanok, tehát nyüvek, a teljes kifejlődött méretük maximum 6 mm, a színük szennyes-fehér. A buroklégy nyüveinek a hatására az elfeketedő buroklevelek nyálkásak lesznek, elfolyósodnak, visszataszítóak, benne a nyüvek jól láthatóak. A nyüvek a dió belsejébe a csontkemény héjon nem képesek behatolni.

dió

A dió rettegett kártevője a nyugati dióburok-fúrólégy – fotó: pixabay.com

Miként védekezhetünk a károsítók ellen?

Ahogy a fentiekben leírtakból kiderül elfeketedő diókat többféle károsító is okozhat, ezért a kezelés előtt 8-10 db tünetes diót célszerű tüzetesen megvizsgálni, – félbevágva a dióbél állományát is – és a tapasztaltak alapján nagy valószínűséggel megállapítható a kiváltó ok. Azonosításban jelentős segítséget jelent az észlelés ideje is, míg július közepéig a dió feketedését annak betegségei okozzák, addig azután már mindhárom jellemzett károsító jelen lehet, gyakran akár együtt is.

A feketedő diókat érdemes folyamatosan összegyűjteni, és megsemmisíteni annak érdekében, hogy a fertőzési láncot megszakítsuk. Ugyanez vonatkozik a foltos, lehullott levelekre is.

A baktériumos és gnomóniás betegségek kórokozói a fákon telelnek, ezért nem szabad kihagyni a téli réz hatóanyagot tartalmazó lemosó permetezést, hiszen a réz mindkettő ellen hatékony ellenszer. A dió virágzásától az őszi termésérésig fertőzhetnek tartósan esős időjárás mellett, ekkor is a réz alapú permetezés ajánlott vegyes előfordulásuk esetén.

A dióburok-fúrólégy ellen pedig a tömeges rajzásának kezdetétől szeptemberig szükséges permetezni 10-14 napos időközönként.

A permetezés kivitelezéséhez a diófák magasságából eredő kijuttatási nehézségek miatt speciális permetező gépek szükségesek. A szakemberek által javasolt új, csalétkekkel kombinált permetezési módok már a házi kertekben is kivitelezhetők.