Nálunk – annak ellenére, hogy évről évre, ha szerényen is, de növekszik a padlizsán vagy más néven a tojásgyümölcs iránt az érdeklődés – még mindig a zöldségkülönlegességek közé sorolják, pedig a világon az egyik legnagyobb mennyiségben (~30 millió tonna/év) termesztett faj. 14-15 ország van, ahol a 10 000 ha-nál nagyobb felületen folyik a művelése, csupán Kínában a termőfelület megközelíti a 250 000 ha-t (nálunk az összes zöldségfelület kevesebb, mint 100 000 ha), a világon termelt mennyiség több mint felét, 16 000 000 tonnát itt állítják elő.

Melegigénye miatt elsősorban Európa déli országaiban (Olaszország, Spanyolország, Szerbia, Bulgária, Albánia) termesztik. Hozzánk a törökökön keresztül a XVI-XVII. században törökparadicsom néven került. Nálunk szabadföldön eladásra keveset termesztenek tojásgyümölcsöt, elsősorban a házi kertek, hobbikertek növénye, de hajtatása néhány hektáron már évek óta folyik. Az évenkénti 8-10 000 tonna termés, kevés import mellett, fedezi a hazai ~1 kg/fő/év igényt.

A hazai szabadföldi termesztés gyorsabb elterjedését a házi kertekben, de árutermelő gazdaságokban is fékezi a hosszú tenyészideje és a környezettel szembeni támasztott magas igénye.

Botanikája

A padlizsán a csucsorfélékhez tartozik, közvetlen rokona a burgonyának, a paradicsomnak és a paprikának. A gazdasági értelemben vett termése a húsos bogyótermés, amely alakban meglehetősen nagy változatosságot mutat (1. kép).

padlizsán

A padlizsán termése alak és szín tekintetében igen változatos, külföldön keresik a fehér színű tojásgyümölcsöt.

Termesztési körülményektől függően 50-100 cm magasra nő, levelei tojás alakúak, enyhén szőrözöttek. Magja apró, ezermagtömege 3,5-4,5 g, 1 g magban 220-280 szem van, csírázóképességét 3-5 évig képes megtartani.

Táplálkozási jelentősége

Táplálkozási értéke szénhidrát- és magas ásványianyag-tartalma miatt jelentős, kisebb mennyiségben tartalmaz „C” és „A” vitaminokat is. Kiváló étrendi hatása van, számos elkészítési lehetőséget kínál. Nálunk szerényebb mértékű fogyasztásához valószínűleg az is hozzájárul, hogy enyhén kesernyés íze van, ami túlérve nagyon keserű tud lenni.

Környezeti igénye

Kifejezetten melegigényes növény. Nagy termésre csak ott lehet számítani, ahol 5-6 hónapon keresztül fagymentes idő van (egyes technológiák 6,5 hónapot jeleznek), és a napi középhőmérséklet a termésképzés idején, legalább 3 hónapon keresztül 20 0C alá nem csökken. Ebből adódóan nálunk komolyabb termésre nem számíthatunk, ezért szabadföldön árutermesztésére kevesen vállalkoznak.

Vízigénye nagy, egy kifejlett növény képes napjában 2-3 liter vizet is elpárologtatni, ezért a nyári időszakban heti két alkalommal, laza talajon háromszor is kell öntözni. A paprikához hasonlóan sok tápanyagot kíván, mindenekelőtt nitrogénből, káliumból és magnéziumból hasznosít többet, ezért

termesztése csak tápanyagban gazdag talajon ajánlott, az őszi szerves trágyázáson kívül a tenyészidőben is rendszeresen kell műtrágyázni, fejtrágyázni.

Fajtakérdés

Nálunk többnyire csak a 20-25 cm hosszú, megnyúlt, körte alakú, fényes, lila színű, 350-500 grammos bogyókat ismerik és keresik (2. kép), sokan nem tudják, hogy termése nagyon változatos, más országokban fehér, sárga, cirmos, egészen apró tojás, gömb, és banán alakú termésűeket is termesztenek.

padlizsán

Szedésre alkalmas, 300-350 grammos, fényes, sötét lila bogyó, a hazai piacon legkeresettebb.

Bár a kereskedelemben kínált fajták inkább fólia alatti termesztésre alkalmasak, van a kereskedelemben néhány hazai nemesítésű, szabadföldön is ültethető, körülményeinkhez jobban alkalmazkodó fajta.

Termesztése

Magas hőigénye és hosszú tenyészideje miatt nálunk csak a palántáról történő szaporítása lehetséges, helyre vetve nem érik be! Palántanevelése alkalmával március végén szaporítóládába sűrűre vetik (500 növény/láda), és két szikleveles-kétl ombleveles korban 7x7 vagy 8x8-as tápkockákba, esetleg 10-es cserépbe áttűzdelik. Szabadba csak a májusi talaj menti fagyok után szabad kiültetni, tehát május 15-20. után. Az ennél későbbi kiültetések már keveset teremnek, korábbiak megfáznak – mint az idén –, esetleg kifagynak. (Fűtetlen fóliák alá április legvégétől-május elejétől ültethetők nagy biztonsággal.)

Kisüzemben a 60 cm körüli sortávolság javasolható, esetleg érdemes az ikersoros elrendezést alkalmazni, ami az ápolási munkákat (talajlazítás, növényvédelem, gyomlálás, levelezés) jelentősen megkönnyíti.

Termesztésénél számításba jöhető sor- és tőtávolság-variációk a következők:

Normál soros elrendezés:
sortávolság 50–70 cm        
tőtávolság 30–40 cm

Ikersoros elrendezés:
sortávolság 60–80 + 20 cm
tőtávolság 30–40 cm

A fent javasolt értékek megfelelnek 3,5–6 db/m2 (30-60 000 db/ha) növénysűrűségnek. Ápolása rendszeres öntözésből, kb. kéthetenkénti fejtrágyázásból (5 g/m2 N és 10 g/m2 K2O alkalmanként) és folyamatos növényvédelemből áll.

Meglehetősen sok a károsítója és betegsége:

• molytetű és levéltetű, lótücsök, gyökérgubacs fonálféreg, burgonyabogár, takácsatka,
• TMV és CMV vírus, 
• palántadőlés, fitoftórás betegség, fehérpenész, botrítiszes betegség (főleg fólia alatt), verticíliumos betegség,

Szedése

Szedése nyár közepén, nyár második felében kezdődik, a virágzástól számítva 15-35 nap után. Változó nagyságban takarítják be, van, ahol egészen korán, gyengén szedik (pl. arab országok), van, ahol csak a kifejlett bogyók számítanak piacképeseknek. Nálunk a 350-550 grammos termések a legkeresettebbek. A leszedett termések 10-15 0C-on, magas páratartalom mellett 10-14 napig is tárolhatók (3. kép).

padlizsán

A leszedett termések 10-15 0C-on 10-14 napig is tárolhatók.