Egy izraeli konzorcium a Ben Gurion Egyetem kutatóinak és holland kollégáiknak a közreműködésével és az EU Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásával egy paprikabetakarító robotot tervezett, amely egyszáras növények és nem-fürtös termés esetén működik ideálisan – írja a sciencedaily.com.

robot

A robot munka közben

Az előzetes tesztek azt mutatják, hogy a SWEEPER nevű robot 24 másodpercenként képes leszakítani egy bogyót, és ezt a munkát 62 százalékos pontossággal végzi. A SWEEPER elnevezés tulajdonképpen a BGU és a Wegeningeni Egyetem, a holland De Tuindershoek BV, valamint a svéd Umea Egyetem közötti együttműködést jelöli. A BGU tovább akarja tökéletesíteni a robotot, hogy az számítógépes látás segítségével pontosabban felismerje az érett bogyókat.

robot

A Sweeper jelenleg a munkáját 62 százalékos pontossággal végzi

Polina Kurtser, a BGU munkatársa szerint a SWEEPER már most elfogadható munkát végez, és az átszerkesztés után jóval nagyobb precizitással és munkasebességgel fog dolgozni, kiküszöböli a sérülések nagy részét, a robotizált betakarítás pedig forradalmi változást hozhat a zöldségfélék jövedelmezőségében és minimálisra csökkenti a veszteségeket.

A Sweeper konzorcium előrejelzése szerint a zöldpaprika betakarító robot a kereskedelmi forgalomban 4-5 éven belül lesz elérhető, és a technológiát később más növényfajokra is alkalmazni lehet.

Kertészeti robotokról korábban ITT, ITT és ITT írtunk.