A letermett fák nyári és lombhulláskori növényvédelméről már többször írtam. Most, a szüret után, a szőlősgazdáknak kell felvenni a permetezőgépet. A borvidékeink többségében is elvégzik a kénes vagy még inkább a kénes-olajos lomblemosást. Most még gyéríthetjük a leveleken képződő áttelelő lisztharmat képletek, a „gombatojások” (kazmotéciumok) számát. Ezek hamarosan beérnek, a gombaölő szereknek ellenállóvá válnak, és az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, tőkékre, támrendszerre. Tavasszal majd innen pattannak ki a spórák, közvetlenül a fiatal levelekre. ”Mindenki a saját lisztharmatát neveli.”– hallottam a mátrai szőlős kollégámtól. Most móresre taníthatjuk a szőlő legveszélyesebb kórokozóját!

Most még gyéríthetjük a leveleken képződő áttelelő lisztharmat képletek számát – fotó: Zsigó György

A szélsőségesen és kiszámíthatatlanul változó időjárás mellett egyre több károsító nehezíti a kertek életét. Sajnos nincsenek újonnan kifejlesztett növényvédő szerek, sőt sokat kivontak a forgalomból. Ezért hangsúlyoztam többször is a kondíció, a növényi egészség jelentőségét. A gyártók is felismerték a növénykondicionálók, a biostimulátorok szerepét. Ugrásszerűen megnőtt a számuk, igazából csak most ismerkedünk a használatukkal.

A nyáron egy kísérletet állítottunk be az Óbudai Megfigyelőkertben. Többségükben a biogazdálkodásban is engedélyezett és kis kiszerelésben is kapható készítménnyel dolgoztunk. Két frissen felásott parcellába ültettünk 14-14 db azonos fajtájú paradicsompalántát. A bionak elnevezett ágyást az alábbi készítményekkel kezeltük: Alga K Plus, Volldünger Bio GR, Alga 600, Amino Total, Prosilicon, Wuxal Kalcium. Két termésnövelőt is bevetettünk, az Artist és a Trifender Pro-t, a talajlakó kártevők és gombák ellen. (Az engedélyük alapján a felsoroltak nem növényvédő szerek.) A kontrollparcella semmilyen kezelést sem kapott. A kezelések sorrendjét és indoklását megtalálják a www.szepzold.hu/kisfilmek oldalon, ahol 18 kisfilmmel követtük az ágyások alakulását.

paradicsom

Az egyik parcellát bioszerekkel kezelték, a másik parcella nem kapott kezelést – fotó: Zsigó György

Az alábbi táblázat az eredményeket összegzi, a számok magukért beszélnek.

szüret dátuma: „bio”: „kontroll”:
2018. db gramm db gramm
24.júl 31 2700 16 1125
29.júl 42 2124 22 +4 hibás 1208
06.aug 133 + 27 hibás 9057 105 + 49 hibás 6749
14.aug 167+41 hibás 7908 165+79 hibás 7169
23.aug 151 5811 78 3132
Összesen: 524+68 hibás 27.600 386+132 hibás 19.383
Egészséges bogyók átlagsúlya 52,67 50,21
Összesen: hibás:136 hibás:264

A kb. 10 m2 es bioparcella kezelésének anyagköltsége, gazdabolti áron kb. 400,- Ft volt, a két talajfertőtlenítőt is beszámítva kb. 500,- Ft. Ami a legmeglepőbb számomra, hogy a hibás termések (csigarágott, poloskaszúrt és csúcsrothadásos) száma a kezeletlen területen jóval nagyobb volt mint a kezelt ágyásban. Tehát ez ellen a két kártevő ellen is védettséget adtak bizonyos szintig, ezek, a kondíciójavító készítmények.

paradicsom

A csiga, a poloskák ellen is védelmet nyújtottak a készítmények egy bizonyos szintig – fotó: Zsigó György

Évek óta egy-egy ókori, középkori idézettel búcsúzom. Most a földművesről szóló példázattal köszönök el. A Bibliában találtam, Jakab levelében. „Ímé a szántóvető várja a földnek drága gyümölcsét, béketűréssel várja, míg reggeli és estveli esőt kap.” Ma is türelemre tanít minket a kert. Kertészkedünk, dolgozunk és közben várjuk a jobb időjárást, az újabb ismerteket és persze a szüretet. Jó pihenést! Remélem jövőre is találkozunk!

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Növényvédelmi előrejelzésekért, további növényvédelemmel kapcsolatos hírekért, rajzási táblázatokért és a teljes hazai növényvédőszer adatbázisért kattintson az Agroinform.hu/novenyvedelem oldalra.