Az édesburgonya termesztése az utóbbi években nagy mértékben fellendült Északnyugat-Európában. Az európai fogyasztók egyre nagyobb hányada fedezi fel és kedveli meg ezt a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növényt, és ennek nyomán kereslete is folyamatosan növekszik.

Édesburonya termesztése

Gyorsan növő és bő termőképességű édesburgonya fajtákkat nemesítenek Németországban – Fotó: Pixabay

Mi az édesburgonya termesztésének előnye?

Az édesburgonya a hőstresszt viszonylag jól tűri, és egy hosszan tartó nyári forróság mellett is elfogadható termésmennyiséget biztosít, ami a klímaváltozás fenyegetése közepette különösen nagy előnyt jelent.

A fresplaza.de portál arról számol be, hogy münsteri kutatók a közelmúltban olyan új fajtákat állítottak elő és próbáltak ki, amelyek az európai feltételek mellett nagyobb biztonsággal termeszthetők, növekedésük gyorsabb, és hektáronkénti termésük nagyobb, eltarthatóságuk pedig jobb a külföldi országokból behozott fajtákénál.


Új édesburgonya nemesítések

Az édesburgonya nemesítését és termesztésének fejlesztését az országban a münster-i Volmary Kft. karolta fel, amely már 12 regisztrált fajtával rendelkezik, amelyekből Németország különböző körzeteibe tud megfelelőt ajánlani.

Az egyik legsikeresebb új fajta az Erato Orange, amely élénk narancssárga színével és magas termőképességével tűnik ki, az ültetéstől számított 85-90 napon belül pedig már betakarításra érett.

Az Erato családba tartozó fajtákat már orosz exportra is szállítják.