A Világgazdaság pénteken – csupán a főváros belső kerületeire korlátozódva – gyors helyzetfelmérést végzett, aminek alapján arra jutottak, hogy az elárusítóhelyeken egyelőre nem látszik a hazai szabadföldi szamóca dömpingje. A magyar eper ára az előző napokéhoz képest így nem csökkent.

szamóca

Most még viszonylag kevesebb eper van, de napokon belül nagyobb mennyiségben érik be a gyümölcs, ami az árára is hatással lesz – fotó: pixabay.com

Az egyik bevásárlóközpont mögötti téren egy lajosmizsei epret áruló standon az első osztályú szamócát kilónként egy forint híján 3 ezer, a másodosztályút pedig 2500 forintért árulták. A bevásárlóközpont szupermarketjében – ahol a napokban még import epret árultak – pénteken már egy szem szamócát sem találhattak a vevők– írja a Világgazdaság.

Az egyik diszkontláncban a veresi szamóca 3196 forintos kilónkénti áron, a zalai Nagyrécsén termelt szamóca pedig már 4796 forintos kilós áron volt kapható. Ugyanitt volt olcsóbb hazai eper is: a Baranyában lévő Csányoszróról származó szamócát kilónként 2598 forintért kínálták. A boltokban maradt a lényeges árkülönbség a hazai és az import eper között, a spanyol akciósan, 1978 forint kilós áron került a polcokra.


szamóca

Korábban indult az idei eperszezon – fotó: pixabay.com

A magyar eperre várnak a fogyasztók

A május 10-e könyékére várt dömping még nem jelent meg a piacon, de erre már tényleg nem sokat kell várni, az is lehet, hogy az árusok pontosan a mostani hétvégére készültek. A „Szedd magad!" akciókat hirdető kertek nyitva vannak, sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. A termelők szerint, aki hétvégén maga szeretné teleszedni a kosarát friss szamócával, annak érdemes korán kimennie a földekre.

A zaol.hu beszámolója szerint Zalában is két héttel korábban indult a szabadföldi eperszezon, itt a gazdálkodók valamelyest több termésre számítanak az átlagnál. Az eper ára a tavalyihoz képest nem sokat változott, de a minőség függvényében széles sávban mozog.

Fülöp Áron Márton zalai termelő szerint eddig az idei év kedvezően alakult, nem érte fagykár a szamócát, és ez az időjárási előrejelzések szerint – annak ellenére, hogy az első fagyosszent, Szervác napja most vasárnap lesz – már gyakorlatilag ki is zárható.

Míg a gabonavetéseknek jót tenne egy több napon át tartó esőzés, addig a szamócatermésben nagy károkat okozhatna, mert az esős-párás idő kiváló melegágya a földiepret is megtámadó szürkerothadásnak, ami egyben a szőlő ellensége is. A szemerkélő eső azonban nem tesz kárt a földieperben.

eper

Egy-két hét múlva már olcsóbban is hozzá lehet jutni a magyar eperhez – fotó: pixabay.com

A lekvárnak valót még nem most kell megvenni

Fülöp Áron Márton elmondta: Zalában a szabadföldi eper szezonja nagyjából négy hétig tart, így ott május végéig biztosan lesz még eper, de akár június elejéig is kitarthat a szabadföldi termés. Most még viszonylag kevesebb van, de napokon belül nagyobb mennyiségben érik be a gyümölcs, aminek az ára nagyjából megfelel a tavalyinak.

Ez Zalában a fővárosinál valamivel alacsonyabb árakat jelent: a fűtött fóliás eper ára 4–6 ezer forint kilogrammonként, a hideg fóliásé 3–4 ezer, míg a szabadföldi most jelenleg körülbelül 2–2,5 ezer forintért kapható. A befőzéshez nem érdemes a kezdeti időszakban vásárolni, egy-két hét múlva már olcsóbban is hozzá lehet jutni a magyar eperhez.