Attól még, hogy úgy néz ki, a tavaszi fagyokat megúsztuk, még sajnos nem dőlhetünk hátra – hiszen több gyümölcsös kultúrában vészesen közeleg a szüret, ám sok helyen még nincsen meg a munkára alkalmas dolgozói létszám...

Ahol szerencsés helyzetben vannak a gazdálkodók és nem kell a munkaerőhiánytól tartani, ott is bármikor megkondulhat a vészharang, hiszen a kézimunka-igényes kertészetek gyakran csábítják el egymástól a szorgalmas és bevált dolgozókat.

Mit tehetünk ilyenkor, hogy felkészüljünk a nem várt eseményekre?

A TÉSZ-ÉSZ szakmai szervezet a teljes gazdálkodási év során hasznos tanácsokkal és bevált módszerek ismertetésével segíti a gazdálkodókat. A TÉSZ-ÉSZ szakmai napok egy-egy aktuális problémára hívják fel a figyelmet és olyan kézzel fogható megoldásokat mutatnak meg – akár gyakorlati gépbemutatóval is szemléltetve – amelyekkel hazatérve hasznos technológiai elemeket ültethetnek át a termelők a saját gazdaságukba.

A szervezet fontosnak tartja, hogy a szakmai napok alkalmával egy-egy mintaértékű gazdaság jó példáját a környékbeli termelők is megtekinthessék – valamint, hogy a gazdálkodók személyes találkozók alkalmával is megoszthassák egymással a tapasztalataikat.

A TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. szakmai napja ezúttal a fagykár témája köré csoportosította előadásait és gyakorlati gépbemutatóját – azonban az aktuális munkaerő-problémákra is több gépészeti megoldással szolgált a rendezvény délutáni, gyakorlati része.

A szakmai előadások alkalmával szó esett a kajszi és szilva fagykárok idei tapasztalatairól – Dr. Nádosy Ferenc, állomásvezető és Mendel Ákos, kajszi projektvezető prezentálásában, akik a NAIK GYKI Ceglédi Kutató Állomás munkatársai.

A fagy hatására kialakuló stressz élettani háttere és kezelésének lehetőségei is napirendi pontra kerültek – Kelemen Péter, az Agro-Consulting Trade Kft. ügyvezetőjének előadásában.

“Hogyan élhetjük túl a tavaszi fagyokat?” – erre a kérdésre Abonyi Roland az Altoterra Kft. képviseletében adott válaszokat a kertészek számára, valamint ismertette a társaság növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási stratégiáját az érdeklődőknek.

A rendezvény palettájáról nem hiányozhatott a legjobb genetikák ismertetése sem, így új csonthéjas fajtákról a Pullulo Faiskola Kft. kínálatából tájékozódhattak a résztvevők.

Egy új magyar találmány is bemutatkozott a fagyvédelemben: A Ködsárkány névre keresztelt vontatott gép teljesen egyedi technológiát képviselt a Dolina Kft. fejlesztéseként. A gép kettős védelmet nyújt a fagyvédelem terén, ugyanis nem csupán füstöt, hanem forró vízpárát is elterít az ültetvényben üzemelés közben. A gép nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik, hiszen a szalmabálától kezdve a venyigén át szinte bármilyen tüzelőanyaggal működtethető.

Gépészeti újdonságokból bőven volt látnivaló: A FROSTBUSTER fagymentesítő gépet és kertészeti gépcsaládot az Auditker Kft. munkatársai hozták el a TÉSZ-ÉSZ szakmai napjára.

Az ország TOP GYÜMÖLCSTERMELŐI is bemutatkoznak a TÉSZ-ÉSZ rendezvényein: Ezúttal az érdeklődők Túri Tibor 27,5 ha-os gazdaság vezetőjét, a nagykőrösi KER-TÉSZ Szövetkezet tagját ismerhették meg. A gazda előadása egy 21,5 ha intenzív cseresznyeültetvény bemutatásáról és termesztési tapasztalatairól szóltak.

A szakmai napok vége a kertészek számára egyben a munka kezdetét is jelenti, amelyet a legfrissebb szakmai tudás és az új tapasztalatok beépítésével lehet elkezdeni.

Azok számára, akik nem tudtak részt venni a szakmai napokon, vagy szívesen áttekintenék újra az elhangzott információkat, rendelkezésre áll a Kertész Portál, amelyen keresztül videókhoz és más aktuális szakmai anyagokhoz is hozzájuthatnak a gazdálkodók.