Az ub.edu/web.es portál arról számolt be, hogy a Barcelonai Egyetem kutatói kétéves munka eredményeként, mesterséges intelligencia alkalmazásával, DoctorX Nabat néven kidolgoztak egy eljárást, amely lehetővé teszi a növényi kórokozók és kártevők megjelenésének korai észlelését. A riasztást pedig mobilra küldi.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!
www.prega.hu

A kidolgozás alapját a kártevőkről, stresszekről és betegségekről készített, több mint 25.000 fotó képezte és az eljárást az elmúlt évben sikerrel tesztelték több afrikai ország paradicsom és paprika vetéseiben.

Mesterséges intelligencia felismeri a kártevőket

Mesterséges intelligencia felismeri a kártevőket – Fotó: Pxfuel

A korai diagnosztizálásnak azért van különleges jelentősége, mert a FAO felmérése szerint az úgynevezett biotikus stresszek (kártevők és betegségek) világszerte minden évben mintegy 20-40 százalékos kiesést okoznak a globális növényi termésben.

Mindezek a károsodások – az abiotikus stresszekkel (szárazság, szikesedés, tápanyag hiány) együtt – aláássák a vidéki lakosság megélhetését és az élelmezésbiztonságot. A DoctorX Nabat kezelés utasításai egyelőre angolul állnak rendelkezésre, de folyamatban van azok franciára és arab nyelvre való lefordítása is.

A Barcelonai Egyetem lehetőséget lát a mesterséges intelligenciának a mezőgazdaság több más területén való alkalmazására, és tudósai intenzíven dolgoznak az ilyen megoldások kifejlesztésén.