A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézete, valamint a Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ a gyümölcsfák tavaszi metszését kiegészítő országos Nyári (zöld) metszési tanfolyamot hirdet. Ennek keretében a szakemberek az ország négy településén tartanak gyakorlatias gyümölcsmetszési tanfolyamot, melyek során a vegetációs időszakban elvégzendő zöldmunkákat lehet elsajátítani.

A gyümölcsfákkal kapcsolatos munkák nem érnek véget a gyümölcsök betakarításával. A termésmennyiség folyamatos biztosítása érdekében szükség van a folyamatos termőrész-képződésre.

Az adott évi termőrészek az előző évben képződnek, tehát a termések betakarítása után is szükségünk van az ültetvény, illetve a gyümölcsfák folyamatos öntözésére, tápanyag-utánpótlásra, növényvédelemre és a termőegyensúly folyamatos fenntartására. A termőegyensúlyt a nyári (zöld) metszéssel tudjuk fenntartani.

barack

Kajszibarack – fotó: MATE

A MATE által szervezett tanfolyamon lehetőség nyílik az egyik leggyakrabban használt szaporítási módszer, az alvószemzés lépéseinek elsajátítására is. De olyan ismeretek birtokába is juthatnak a kurzuson résztvevők, mind például a nyári metszés időpontjának szerepe a növényvédelemben.

A zöld metszés ugyanis kedvező hatású a gyümölcsfák méretére, a termőrügyek differenciálódására. Ha a felesleges koronaelemeket ebben az időben – amikor kevés olyan kórokozó fenyegeti fánkat, ami a fás szöveteket károsítaná – távolítjuk el, a keletkezett sebek könnyen és gyorsan záródnak, így nincs szükség sebkezelésre.

A MATE munkatársai régóta foglalkoznak a különböző gyümölcsfajok kutatásával és a termesztéstechnológiai elemek fejlesztésével, valamint új fajták nemesítésével. Szakértelmük garancia arra, hogy a metszési tanfolyam résztvevői a legkorszerűbb ismeretekkel gazdagodjanak.

A kísérleti ültetvények hálózatának bőséges növényanyaga pedig a metszés gyakorlati ismereteinek elsajátításához nyújt kiváló lehetőséget. Bárki jelentkezhet, a részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget.

Az elméleti és gyakorlati tudást egyaránt biztosító tanfolyamok négy helyszínen érhetők el:

  • Soroksáron az almatermésűek és a csonthéjasok fáinak metszési módjait ismerhetik meg a gyakorló kertészek.
  • Érd-Elvirán valamennyi csonthéjas gyümölcsfaj és a héjas gyümölcsfajok metszésének korszerű módszereivel találkozhatnak az érdeklődők.
  • Cegléden a kajszi és a szilva különböző művelési rendszereinek metszését lesz mód gyakorolni.
  • Keszthelyen elsősorban körte- és almafák állnak rendelkezésre a metszésmódok elsajátítására.

Az egy napos (1 óra elmélet, 7 óra gyakorlat) tanfolyamokat augusztus 30-án (illetve Érd-Elvirán szeptember 6-án is) tartják a szakemberek. Jelentkezési határidő augusztus 23., a tanfolyamon való részvétel költsége 22.000.- Ft (17.323.- Ft + ÁFA). A képzés elvégzéséről a résztvevők tanúsítványt kapnak.

A tanfolyam részletei és jelentkezési lap a Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ (Nyilvántartási szám: B/2020/003047), illetve a Kertészettudományi Intézet honlapján érhető el.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.