kucsmagomba

A nagy értéket képviselő kucsmagomba is hiánycikk lett – fotó: pixabay.com

Az európai piac leginkább keresett, különleges gombáinak (többek között a rókagomba, a kőgomba,  valamint az értékes erdei gombák) jó része orosz és fehérorosz, illetve ukrán termesztőktől származik – írja a freshplaza.de hírportál.

Az orosz-ukrán háború az európai gombaellátást is nagy mértékben veszélyezteti

Ezek közül a nagy értékű kucsmagombát főleg az elit éttermek használják, de az európai fogyasztók annak a hiányát is mindenképpen meg fogják érezni. Mindezek alapján helyesnek ítélhető Lisa Niklas, bajor gombaszakértőnek  az a megállapítása, miszerint az orosz-ukrán háború az európai gombaellátást is nagy mértékben veszélyezteti.

Az említett források ugyanis a háború következményeként gyakorlatilag csaknem teljesen bezáródnak az európai fogyasztók előtt, legfeljebb szárítva vagy konzervként csurran-cseppen belőlük egy csekély mennyiség, ami nagyon leszegényíti az európai kínálatot.


Az áruhiány következtében az árak drasztikus emelkedése várható

Részeleges pótlásként kínai (friss) szállítmányok jöhetnek szóba, valamint tavasszal továbbra is rendelkezésre állhat az ugyancsak jó minőségű, román, bolgár, szerb és magyar termés is, de az együttes európai felhozatal várhatóan a korábbi évek mennyiségének csak egy töredékét teszi ki, és messze nem lesz képes a földrész teljes keresletét kielégíteni.

Az áruhiány természetes következményként valószínűleg az árak drasztikus emelkedését vonja maga után.